»Zahteval sem, da se ta teden v zvezi z Libanonom izredno sestane Varnostni svet,« je v ponedeljek v Generalni skupščini ZN povedal francoski zunanji minister Jean-Noel Barrot in pozval vse strani, naj se izognejo regionalnemu požaru, ki bi bil uničujoč za vse.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer in velikega števila civilnih žrtev, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric potem, ko je Izrael izvedel velik napad na Libanon, v katerem je bilo po podatkih libanonskih oblasti najmanj 492 smrtnih žrtev.

Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta se v ponedeljek v Washingtonu vsak posebej srečala z voditeljem Združenih arabskih emiratov šejkom Mohamedom bin Zajedom in z njim razpravljala o konfliktu na Bližnjem vzhodu in v Sudanu, so sporočili iz Bele hiše.

ZDA si prizadevajo za umiritev razmer

Biden je pred srečanjem dejal, da so ga seznanili z razvojem dogodkov glede Libanona in da si prizadeva za umiritev razmer.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je v ponedeljek v New Yorku dejal, da so predstavili konkretne pobude za olajšanje krize v Libanonu.

O podrobnostih ni govoril, vendar pa je dejal, da bodo o tem v času splošne razprave svetovnih voditeljev ta teden na ZN v New Yorku govorili državni sekretar Antony Blinken in drugi visoki ameriški uradniki.

Ponovil pa je, da ZDA nasprotujejo kopenski ofenzivi Izraela na Libanon. »Ne verjamemo, da bo kopenska invazija na Libanon prispevala k zmanjšanju napetosti v regiji, k preprečevanju spirale stopnjevanja nasilja in smo osredotočeni, da izkoristimo ta teden za raziskovanje teh idej in ugotovimo, ali lahko najdemo izhod,« je dejal.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je medtem v pogovorih z libanonskim kolegom v New Yorku izrazil podporo Bejrutu in obsodil dejanja Izraela, ki jih je označil za nekritične napade na civiliste. »Ne glede na to, kako se bodo razmere spremenile, bomo vedno na strani pravičnosti, na strani svojih arabskih bratov, vključno z Libanonom,« je dejal.

Priporočamo