Na zadnjem dogodku olimpijskega športnega poletja se je množica navijačev zbrala na najbolj znani aveniji francoske prestolnice, da bi zaploskali in spodbujali nove nacionalne športne junake.

Približno 70.000 ljudi se je zbralo na paradi športnikov, prostovoljcev in zaposlenih v javnem sektorju, ki ji je sledil koncert več umetnikov na spektakularnem odru okoli Slavoloka zmage.

A general view of Arc de Triomphe with athletes, President Emmanuel Macron and other participants of the Paris Olympic and Paralympic Games during a ceremony to award the Legion d'Honneur medals to French Olympian medalists, in Paris, France, 14 September 2024. Mohammed Badra/Pool via REUTERS

Francoska ekipa je olimpijske igre končala z rekordnim številom medalj: 64. Foto: REUTERS

»Zahvaljujem se, ne le športnikom, ampak vsem, ki so naredili te igre čarobne, mislim, da je bilo čudovito,« je dejala najbolj odlikovana francoska atletinja Marie-Jose Perec, ki je prižgala olimpijskih ogenj na začetku iger 26. julija.

»To je lep način za slovo, ker se mora vse končati in nocoj bo vsega konec,« je novinarjem ob prihodu povedala vidno čustvena dobitnica trojne zlate medalje na 200 in 400 metrov.

Približno 4000 policistov je varovalo zadnji dogodek olimpijskega poletja v Parizu. Ti so prejeli pohvale za način, kako so varovali približno 12 milijonov imetnikov vstopnic za olimpijske in paraolimpijske igre.

The word "Merci" (Thank you) is displayed on the Arc de Triomphe at the end of the parade of French athletes who competed in the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games in Paris, France, September 14, 2024. ED JONES/Pool via REUTERS

Spektakularni zadnji dogodek olimpijskega poletja v Parizu Foto: REUTERS

Francozi so počastili nove šampione, med njimi izstopa plavalec s trojno zlato medaljo Leon Marchand, medtem ko so našli nove razloge za slavje veteranov, kot je judoist Teddy Riner, ki je osvojil svoj četrti olimpijski naslov.
»Hvala, hvala, bilo je neverjetno!« je Riner zavpil navdušeni množici.


Marchand in zvezdnik ragbija sedem Antoine Dupont sta bila med več kot 100 francoskimi dobitniki medalj, ki so prejeli legijo časti, najvišje francosko civilno priznanje, na slovesnosti ob vznožju Slavoloka zmage, ki jo je vodil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francoski predsednik je bil pobudnik slovesne parade šampionov. Macron je tudi pobudnik "športnega festivala", ki bi ga v luči uspešnih iger v Parizu, prirejali vsakega 14. septembra.

Francoska ekipa je olimpijske igre končala z rekordnim številom medalj, 64, vključno s 16 zlatimi, in si zagotovila peto mesto na mednarodni lestvici.

Attendees watch a recorded Lady Gaga performance projected on the Arc de Triomphe at the end of the parade of French athletes who competed in the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games in Paris, France, September 14, 2024. ED JONES/Pool via REUTERS

Množica navijačev se je zbrala na najbolj znani aveniji francoske prestolnice. Foto:  REUTERS

Na sobotnem večernem koncertu je nastopil pevec Chris, nekdanji član skupine Christine and the Queens, ki je nastopil na otvoritveni slovesnosti paraolimpijskih iger, med drugim pa sta bila med nastopajočimi tudi slepi Malijski duo Amadou in Mariam.

 

Priporočamo