Od 7. oktobra so meje Gaza večinoma zaprte, mejni prehod Rafa pa je bil odprt le za prevoz humanitarne pomoči. Egipt namreč ni želel odpreti meje, razlog pa naj bi bil strah pred nenadzorovanim prihodom beguncev. Do odprtja, prek katerega bodo nekaterim tujcem omogočili zapustiti Gazo in evakuirati kritično ranjene, je po poročanju agencije Reuters prišlo v dogovoru z Egiptom ter Izraelom in Hamasom ob posredovanju Katarja in ZDA. Med ranjenimi, ki so v reševalnih vozilih čakali, da prečkajo mejni prehod, so bili tudi otroci. Edini bolnišnici v Gazi za paciente z rakom je danes zmanjkalo goriva in je zato nehala delati. 

Pred mejnim prehodom se že zbirajo ljudje, vendar oblasti vztrajajo, da bo izhod strogo omejen. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je sicer sporočil, da so v pogajanjih za odhod tujih državljanov iz Gaze dosegli napredek. 

AFP poroča, da je pred mejhni prehod Rafa že prispelo okoli 80 egipčanskih reševalnih vozil. Organ za meje v Gazi je že pozval več kot 500 ljudi, da se odpravijo do mejnega prehoda, poroča Al Jazeera. Tujci naj bi tovrstne informacije prejeli od veleposlaništev in prek Rdečega križa, vendar enklave kljub temu ne bodo mogli zapustiti vsi. 

Stanje na mejnem prehodu je sicer po navedbah Al Jazeera kaotično, saj so prišli tudi številni, ki jih ni na seznamu oseb. »Ljudje vztrajajo, da želijo oditi. Številni so jezni, saj na odhod iz Gaze čakajo že tri tedne, pogosto kličejo svoja veleposlaništva, a odgovora niso prejeli,« poroča Hani Mahmoud.

 

Dopisnik BBC poroča o prvi terenski bolnišnici, ki so jih namestili v Sheikh Zuweidu 15 kilometrov od mejnega prehoda. Slednje so namenjene zdravljenju poškodovanih ljudi, ki prečkajo Gazo. Sestavljena je iz štirih šotorov, ki imajo po 20 postelj, in 12 prikolic, poroča Reuters. Bolnike sta prav tako pripravljeni sprejeti bolnišnici v Sheikh Zuweidu in Al-Arishu. 

 

 

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozdravil dogovor o prevozu nekaterih hudo ranjenih iz Gaze v Egipt. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, so z egiptovskim ministrstvom za zdravje sodelovali pri načrtovanju zdravstvenih evakuacij. Pri tem se je zavzel za pospešitev dostave medicinske pomoči v Gazo.

Prvi ranjenci že v bolnišnicah v Egiptu

 

Z območja Gaze so danes z reševalnimi vozili v Egipt na zdravljenje prepeljali ranjene Palestince, kar je prvič od začetka izraelskega obleganja te palestinske enklave po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Po poročanju novinarja BBC je mejni prehod prečkalo kakih 20 ali 30 reševalnih vozil s hudo ranjenimi. Pred tem je bilo govora o najmanj 20 ranjenih civilistih, ki so jih prepeljali v Egipt. Med ranjenimi, ki so v reševalnih vozilih čakali, da prečkajo mejni prehod, so bili tudi otroci.

Ranjene so prepeljali v bolnišnico v bližnjem egiptovskem mestu al Ariš, je razvidno iz posnetkov, ki jih je objavila egiptovska televizija Al Qahera News. Egiptovski Rdeči polmesec pa je potrdil, da so v Al Ariš prepeljali tri Palestince.

Egipt je nedaleč od prehoda Rafa, v kraju Šejk Suvaid, postavil tudi poljsko bolnišnico, kjer naj bi zdravili palestinske ranjence, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V njej naj bi bilo najmanj 300 postelj.

Na mejnem prehodu Rafa se je zbrala množica tujcev in tistih z dvojnim državljanstvom, ki naj bi danes zapustili Gazo.

Doslej so v Egipt z avtobusi prepeljali približno 150 ljudi, še kakih 350 pa jih čaka na prehodu, da uradniki preverijo njihove dokumente, poroča BBC.

V Gazo so medtem danes dovolili vstopiti tudi dvajsetim tovornjakom z nujno pomočjo.

Prehod Rafa naj bi odprli po tistem, ko je bil s posredovanjem Katarja in ZDA dosežen dogovor med Egiptom, Izraelom in Hamasom.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozdravil dogovor o prevozu nekaterih hudo ranjenih iz Gaze v Egipt. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, so z egiptovskim ministrstvom za zdravje sodelovali pri načrtovanju zdravstvenih evakuacij. Pri tem se je zavzel za pospešitev dostave medicinske pomoči v Gazo.

Na območju Gaze, kjer je 2,4 milijona ljudi več kot tri tedne ob katastrofalnem pomanjkanju osnovnih potrebščin priča neusmiljenemu izraelskemu bombardiranju, živijo imetniki potnih listov iz 44 držav ter 28 agencij, vključno z organi ZN.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je med izraelskimi napadi, ki jih je Izrael sprožil v odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, doslej umrlo več kot 8700 ljudi, od tega dve tretjini žensk in otrok.

Izraelska vojska od začetka spopadov zadela 11.000 ciljev v Gazi

Izraelska vojska je danes sporočila, da so njene sile od začetka vojne s Hamasom izvedle napade na več kot 11.000 ciljev, ki so pripadali terorističnim organizacijam na območju Gaze. Izrael ob obleganju Gaze nadaljuje tudi obstreljevanje ciljev proiranskega gibanja Hezbolah na jugu Libanona, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izraelskem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo v torek ubitih najmanj 50 ljudi, še okoli 150 je ranjenih, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Napad, v katerem naj bi ubili enega od poveljnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas, je v torek potrdil tudi Izrael. Izraelsko bombandiranje največjega begunskega taborišča v Gazi je obsodila tudi Savdska Arabija. 

Kot je danes sporočila izraelska vojska, so kopenske enote ob podpori letalskih sil in mornarice napadle več "terorističnih ciljev" na celotnem območju Gaze, vključno s poveljniškimi centri Hamasa in terorističnimi celicami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med spopadi na območju Džabalije na severu Gaze so izraelske enote identificirale Hamasove teroriste, ki so se skrivali v večnadstropni stavbi v bližini šole, zdravstvenega centra in vladnih uradov. Izraelska vojska je še navedla, da so njene zračne sile bombardirale tudi vozilo, oboroženo s protitankovskimi raketami, ki je peljalo proti izraelskim enotam.

Izraelske sile danes nadaljujejo z bombandiranjem begunskega taborišča Džabala

Izraelske sile so ponovno napadle eno največjih begunskih taborišč na območju Gaze. V torek je bil napaden jugovzhoden del Džabale, danes pa severozahoden. Uporabljenih je bilo več bomb, ki so zrušile stavbe. Obstaja bojazen, da je pod ruševinami ostalo ujetih več sto ljudi. Števila smrtnih žrtev še ni mogoče oceniti. 

 

Iran poziva muslimanske države k prekinitvi trgovinskih odnosov z Izraelom

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes pozval muslimanske države, naj zaradi izraelske ofenzive na območje Gaze prekinejo trgovinske odnose z Izraelom. »Muslimanske države ne bi smele gospodarsko sodelovati s sionističnim režimom,« je dejal in pozval k »blokadi izvoza nafte in hrane«. 

Hamenej je okrcal zahodne vlade, ki da so se »postavile proti Palestini«, pri čemer je imenoval Veliko Britanijo, Francijo in ZDA. »Muslimanski svet ne sme pozabiti, kdo izvaja pritisk na prebivalce Gaze. Ne gre le za sionistični režim,« je dejal.

Iranski obrambni minister Mohamed Reza Aštiani pa je je opozoril »nekatere evropske države, ki pomagajo« Izraelu, naj »pazijo, da ne razjezijo muslimanov«.

Iran, ki finančno in vojaško podpira palestinski Hamas, je napad te skrajne skupine na Izrael 7. oktobra označil za "uspeh", vendar zanikal kakršno koli vpletenost.

V zadnjih tednih so bile ameriške sile in njihovi zavezniki v Iraku in Siriji tarča več deset napadov z brezpilotnimi letali in raketami. Washington obtožuje Teheran, da je v te napade posredno vpleten, poroča AFP. Konec oktobra je Iran nakazal, da so ti napadi odziv na pomoč, ki so jo ZDA zagotovile Izraelu v vojni, ki se je začela 7. oktobra z napadom Hamasa na Izraelu, in pozval Washington, naj ustavi svojo podporo Izraelu.

Priporočamo