V mestih, kjer so pričakovali protimigrantske proteste, vključno z Londonom, Bristolom in Newcastlom, so bila zborovanja večinoma mirna, v množici pa so prevladovali protestniki proti rasizmu. Med njimi so nekateri skandirali: "Begunci so tukaj dobrodošli", drugi so nosili napise »Begunci dobrodošli. Ustavite skrajno desnico«.

Policija je bila pripravljena na nadaljnje nasilje, saj so pričakovali več kot sto novih izgredov skrajnih desničarjev. Na ulicah je za varnost skrbelo na tisoče policistov.

Protesti in izgredi so v Združenem kraljestvu izbruhnili po napadu z nožem v obmorskem mestu Southport 29. julija, v katerem je 17-letnik ubil tri deklice, več otrok pa ranil. Povod za izgrede so bile dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist. Med tarčami izgredov so bili mošeje in hoteli, v katerih so bivali prosilci za azil, izgredniki so požgali in izropali tudi več trgovin.

Counter protestors gather in Birmingham, England, Wednesday, Aug. 7, 2024 ahead of anti-immigration groups planning to target dozens of locations throughout the country following a week of rioting fueled by misinformation over a stabbing attack against young girls. (PA via AP)

Policija je bila pripravljena na nadaljnje nasilje, saj so pričakovali več kot sto novih izgredov skrajnih desničarjev. Na ulicah je za varnost skrbelo na tisoče policistov. Foto: AP

V sredo so lastniki trgovin na glavnih ulicah po vsej Angliji v pričakovanju nadaljnjega nasilja zaščitila okna in predčasno zaprli trgovine. Policija je odvetnikom, ki se ukvarjajo s priseljenci priporočila, naj delajo od doma, potem ko so se v spletnih klepetalnicah krožili seznami odvetniških pisarn in svetovalnih agencij kot možnih tarč, poroča britanski BBC.

Vendar so v sredo zvečer poročali le o nekaj aretacijah, saj so demonstracije po delih Anglije večinoma potekale mirno.

Priporočamo