Otok v Vukovarsko-sremski županiji na Hrvaškem skriva stare slavonske hrastove gozdove, ki so edinstveni na svetu. Sprehod po tem območju nikogar ne pusti ravnodušnega.

Lože – star slavonski hrastov gozd

Rezervat gozdne vegetacije je zavarovan od leta 1975 in predstavlja star slavonski hrastov gozd z mogočnimi drevesi. Tukaj lahko uživate v edinstvenem hrastovem gozdu, vendar ne pozabite, da je prepovedano trgati rastline, vznemirjati živali in prinašati tujerodne vrste. Lože so namenjene predvsem znanstvenoraziskovalnemu delu, pa tudi izobraževanju dijakov in študentov. V rezervatu je urejeno stalno območje v okviru Unescovega programa MAB (človek in biosfera). Zaradi odličnih genetskih lastnosti se želod z obrežja Virov iz teh gozdov kot semenski material pošilja po vsej Evropi, kar zgovorno govori o biološki vrednosti virovskega ekosistema.

Otoški vrtinci – ne ve se, kje izvirajo in kam ponikajo

Izviri so naravni pojav, za katerega se ne ve, kje izvirajo in kje ponikajo. Ni povsem jasno, ali so dejansko reka ali jezero. Ali pa so morda celo močvirje. Pravzaprav so izviri gozdna voda. Kraj je priljubljena izletniška točka prebivalcev skrajno vzhodne županije, večinoma ribičev, pa tudi ljubiteljev neokrnjene narave, ki uživajo v tišini in žvrgolenju ptic. Virovi so razglašeni za zaščiteno krajino Vukovarsko-sremske županije, to območje pa vključuje reko Virovi in okoliške hrastove gozdove. Otočki so zaradi skoraj neokrnjene narave ohranili avtohtone vrste ptic, ki jih ornitologi najdejo le na območju tega nenavadnega vodotoka. Enako je z ribami, ki jih najdemo samo v tem gozdnem potoku. Malo znano je, da je gozd hrasta lužnjaka po svoji površini edinstven v svetu prav na območju spačvanskega gozdnega bazena, kamor spada tudi območje tega mesteca. Ta gozd je sestavni del državnega ekološkega omrežja in je bogat z vodotoki Bosuta, Spačva, Brežnica, Virova, Lubnja in Studva.

Virovi se od potokov in rek razlikujejo po specifičnih hidrodinamičnih, geoloških, podnebnih, fizikalno-kemijskih in bioloških značilnostih. Večji del leta imajo vrtinci značilnosti močvirja, kar dokazuje močvirna vegetacija v obalnem pasu. Ob večjih padavinah spomladi in jeseni se vodostaj močno dvigne. Nato vrtinci vzpostavijo naravno povezavo z reko Spačvo, prek nje pa z Bosutom in Savo, pri čemer se obnašajo kot počasi tekoča reka.

Dom številnih živalskih vrst

Celo območje Spačvanske kotline je del Nature 2000. Okoli poplavnih hrastovih gozdov je malo pašnikov, a so ti dragocena krmišča in počivališča za ogrožene živalske vrste, predvsem ptice. Med pticami izstopata bela in črna štorklja, bela in siva čaplja, črna liska, ribja ribica, sivi golob in oskar – veliki ribji orel, ki mu žal grozi izumrtje. Od sesalcev v vodi živi vidra, na napajališče pa prihajajo lisica, divji prašič, srnjad in jelen. Tukajšnja flora in favna sta izjemno bogati in zanimivi, zaradi česar je to območje privlačno za vse ljubitelje narave.

Vikend destinacija za učenje na zabaven načina

Pred tremi leti so na obrežju nepreglednega Virovega odprli bioekološki izobraževalni center, ki na sodoben način predstavlja vse posebnosti tega kraja. Center ima tudi 62 ležišč v petih sobah in deset skupnih ležiščih, pripadajoči velnes, restavracijo za sto gostov ter multimedijsko in konferenčno dvorano, ponuja pa tudi vrsto možnosti za aktivni oddih. Mogoče si je izposoditi kolo in se zapeljati po eni od kolesarskih stez ali pa raziskati vodna prostranstva tega čarobnega kotička Slavonije z najetim kajakom, kanujem ali tradicionalnim lesenim čolnom – čiklom. Za tiste, ki bi radi doživeli nekoliko drugačno in bolj hrupno izkušnjo ogledov, bodo v centru z veseljem organizirali štirikolesni pogon. Vsekakor priporočamo tudi strokovno voden sprehod po učnih poteh okoli Virovega.

Priporočamo