Že 69. tekmovanje za pesem Evrovizije se bo, kot je oznanila Evropska radiodifuzijska zveza (EBU), odvijala v Baslu. Pred dobrim mesecem je švicarska nacionalna televizija SRG-SSR predstavila dve potencialni lokaciji - Basel in Ženevo. Po tednih pričakovanja so evrovizijski navdušenci končno izvedeli, da je izbrana lokacija Basel.

Tekmovanje bo drugo leto na sporedu v torek, 13. maja, drugi polfinalni večer pa se bo odvijal v četrtek, 15. maja. Veliki finale bo v soboto, 17. maja.

Evrovizija bo potekala v areni St. Jakobshalle v Münchensteinu blizu Basla. Areno St. Jakobshalle, ki se v prvi vrsti uporablja za dvoranske športne in koncertne prireditve, so odprli septembra 1976. V njej je bilo prostora za 9.000 ljudi. Po prenovi lahko zdaj sprejme do 12.400 gledalcev. V njej so številni koncerti in športni dogodki.

Švica si je sicer zmago na Evroviziji prislužila s pevcem Nemom, ki je predstavil pesem The Code. Najbolj zvesti oboževalci so že začeli razmišljati o vstopnicah, pri čemer pa EBU svetuje, da se pred nakupom o možnostih dobro pozanimajo. Poleg uradnih in najbolj priljubljenih šovov so namreč na voljo tudi cenejše vstopnice za vaje in družinske šove. 

Tekmovanje bodo gostili tretjič 

Izvršni nadzornik tekmovanja za pesem Evrovizije Martin Österdahl je ob razglasitvi povedal, da se prihodnje leto tekmovanje, ki se je leta 1965 rodilo v švicarskem mestu Lugano, po sedemdesetih letih vrača v svoj rojstni kraj. »Basel je zaradi svoje strateške lege na križišču Evrope idealno prizorišče za dogodek, ki povezuje ljudi prek meja. Po tekmovanjih v italijansko in francosko govorečem delu države leta 1965 in 1989 smo navdušeni, da bomo tekmovanje prvič pripeljali tudi v nemško Švico,« je dejal.

Letošnjo Evrovizijo bosta skupaj ustvarjala dva izvršna producenta, Reto Peritz in Moritz Stadler iz skupine SRG SSR, ki sta izpostavila kvalitetne predloge za mesto. Nad izbrano lokacijo pa je bil navdušen predsednik baselske vlade Conradin Cramer, ki je dogodek označil za izjemno priložnost. »Basel bomo svetu predstavili kot svetovljansko kulturno mesto v osrčju Evrope. Smo odprto mesto v obmejnem trikotniki Nemčije, Francije in Švice in vsakodnevno premagujemo različne meje - to se odlično ujema s tekmovanjem za pesem Evrovizije,« je izpostavil. 

Švicarsko mesto Basel bo sicer tekmovanje gostilo prvič. Mesto Lugano pa je tekmovanje gostilo leta 1965, ko se je za zmago potegovalo le sedem držav. Takrat je slavila Švicarka Lys Assia s pesmijo Refrain. Leta 1989 je po zmagi Celine Dion Evrovizijo v Švici gostilo mesto Lozana. 

Priporočamo