»Če se ta pričakovanja ne bodo uresničila, opozarjamo, da bo zelo težko ali celo nemogoče podpreti komisarje, ki jih bo predlagala predsednica von der Leyen,« sta v skupnem sporočilu za javnost zapisali Stranka evropskih socialistov (PES) in politična skupina socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu.

»Čas je, da kot evropska socialistična družina jasno opozorimo na zahteve glede naslednjega mandata komisije. Naša podpora nikoli ni bila samoumevna. Vedno smo bili jasni, da mora naslednja komisija izpolniti naša pričakovanja, tako glede politike kot načel,« je opozoril predsednik PES Stefan Löfven.

Predsednica politične skupine S&D v Evropskem parlamentu Iratxe Garcia Perez pa je izrazila skrb, da naslednja sestava komisije »ne bo ustrezno odražala ključnih evropskih vrednot«. Dodala je, da von der Leyen z določenimi potezami tvega »izgubo progresivne podpore«, pri čemer je med drugim izpostavila vključitev skrajno desnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v komisijo.

Italija je namreč za komisarja predlagala trenutnega ministra za evropske zadeve Raffaeleja Fitta iz vrst skrajno desne stranke Bratje Italije pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, ki je v evropskem parlamentu del skupine ECR.

Garcia Perez je opozorila še, da v novi komisiji očitno ne bo dosedanjega komisarja za delo in socialne pravice Nicolasa Schmita iz Luksemburga, ki je bil vodilni kandidat S&D na junijskih volitvah v Evropski parlament. To je po besedah Garcie sporno in v nasprotju s prakso spoštovanja t.i. politike spitzenkandidatov. Izpostavila je še, da socialisti na položaju komisarja za delo in socialne pravice pričakujejo »izkušenega kandidata iz progresivne družine«.

Priporočamo