V združenju lastnikov restavracij PIMEM-Restauración pojasnjujejo, da so posel uničili trije dejavniki: pomanjkanje usposobljenega kadra, naraščajoči stroški in upad prodaje.
Glede na leto 2018 so se stroški dela povečali za 25,3 odstotka, jedilniki pa so se v istem obdobju podražili za 10 odstotkov, tarnajo.
Predsednik združenja César Amable pravi, da je sektor prizadet tudi zaradi dviga potnih stroškov, predvsem letalskih kart in nastanitev. »Turisti so prišli za krajši čas in porabili manj denarja, sezona pa je zato najslabša v zadnjih nekaj letih,« ga povzema britanski Daily Mail.
Na Majorki je bilo sicer to poletje več protestov proti množičnemu turizmu, ki da je pripeljal do pomanjkanja nastanitev za domačine in služb ter splošne draginje.
Amable opozarja, da bo upad prihodkov in dobička povzročil zapiranje gostinskih lokalov v turističnih območjih. »Rešitev iščemo že zadnjih 15 let, a se ni zgodilo nič. Stanje se je samo poslabšalo,« pravi.
Uradni podatki za vso državo so sicer zelo optimistični: po podatkih španske agencije INE so do konca junija v državi zabeležili 42,5 milijona prihodov tujcev in junija zabeležili 12-odstotno rast, kar pomeni, da je bila turistična sezona rekordna.