V združenju lastnikov restavracij PIMEM-Restauración pojasnjujejo, da so posel uničili trije dejavniki: pomanjkanje usposobljenega kadra, naraščajoči stroški in upad prodaje.

Glede na leto 2018 so se stroški dela povečali za 25,3 odstotka, jedilniki pa so se v istem obdobju podražili za 10 odstotkov, tarnajo.

Predsednik združenja César Amable pravi, da je sektor prizadet tudi zaradi dviga potnih stroškov, predvsem letalskih kart in nastanitev. »Turisti so prišli za krajši čas in porabili manj denarja, sezona pa je zato najslabša v zadnjih nekaj letih,« ga povzema britanski Daily Mail.

A woman sunbathes on the beach as an airplane lands at the Balearic Islands capital of Palma de Mallorca, Spain, Wednesday, July 29, 2020. Concerns over a new wave of coronavirus infections brought on by returning vacationers are wreaking havoc across Spain's tourism industry, particularly in the Balearic Islands following Britain's effective ban on travel to the country. (AP Photo/Joan Mateu

Prizor z Majorke v času korone. Foto: AP

Na Majorki je bilo sicer to poletje več protestov proti množičnemu turizmu, ki da je pripeljal do pomanjkanja nastanitev za domačine in služb ter splošne draginje.

21 July 2024, Spain, Palma de Mallorca: People take part in a demonstration called by the organization "Less Tourism, More Life" against mass tourism on Mallorca. Photo: Clara Margais/dpa

Eden od protestov proti množičnemu turizmu na Majorki julija letos. Foto: dpa

Amable opozarja, da bo upad prihodkov in dobička povzročil zapiranje gostinskih lokalov v turističnih območjih. »Rešitev iščemo že zadnjih 15 let, a se ni zgodilo nič. Stanje se je samo poslabšalo,« pravi.

Uradni podatki za vso državo so sicer zelo optimistični: po podatkih španske agencije INE so do konca junija v državi zabeležili 42,5 milijona prihodov tujcev in junija zabeležili 12-odstotno rast, kar pomeni, da je bila turistična sezona rekordna.

Priporočamo