»Pozorno spremljamo stanje. Pritok plina na vstopni točki Sudža med rusko in ukrajinsko mejo je po zadnjih informacijah stabilen. Tako da ni motenj v dobavi ali vpliva na varnost dobave plina v Evropo,« so navedli v komisiji.

Stališče Bruslja glede izteka dogovora o tranzitu plina prek ukrajinskega ozemlja, ki poteče 31. decembra 2024, se ni spremenilo. »EU se je več mesecev pripravljala na ta scenarij in, kot je večkrat dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson, je EU pripravljena na življenje brez ruskega plina,« so dodali.

Zahvaljujoč pripravam in naporom za diverzifikacijo virov lahko po navedbah komisije Evropa pokrije potrebe v naslednji zimi in spomladi 2025 ponovno napolni skladišča plina.

Komisija tesno sodeluje z državami članicami glede možnosti za diverzifikacijo virov dobave plina, posebej s tistimi, na katere bo iztek dogovora o prenosu plina najbolj vplival, poudarjajo v Bruslju. Pri tem dodajajo, da glede na načrt REPowerEU, ki ga je potrdilo vseh 27 članic, komisija ne bo pritiskala na Ukrajino, naj sede za pogajalsko mizo z Rusijo za podaljšanje dogovora o tranzitu plina.

Napolnjenost skladišč plina je po navedbah Evropske komisije na zgodovinsko visoki ravni. Danes so bila 86,65-odstotno polna, kar je nad zahtevano ravnjo. Že sedaj je izpolnjena ciljna napolnjenost za jesen in komisija je na dobri poti, da bo izpolnila cilj, da bodo skladišča novembra napolnjena 90-odstotno.

»Visoka napolnjenost skladišč zagotavlja učinkovit blažilnik morebitnih vplivov na cene,« so še navedli v komisiji.

Ukrajinska vojska je v torek začela vojaške operacije v ruski regiji Kursk, kjer je v kraju Sudža operativna točka za transport ruskega plina v Evropo prek Ukrajine. Ukrajinska poteza je sprožila ugibanja, kaj bi lahko pomenila za dobavo ruskega plina prek ukrajinskega ozemlja.

Tranzit plina iz Rusije prek Ukrajine v EU je v preteklosti potekal po dveh večjih krakih, prek Sudže in Sohranovke. Od ruske zasedbe mejne kompresorske postaje Sohranovka maja 2022 se tranzit ruskega plina izvaja samo za količine, ki v Ukrajino vstopajo prek mejne postaje Sudža, so pojasnili v družbi Plinovodi.

Priporočamo