Na neki način je bil Elvis Presley državni umetnik. Eden vodilnih, če ne kar vodilni obraz popkulturne ekspanzije ZDA po svetu. Presley je bil prvi pop izvajalec, katerega nastop je bil posredovan prek satelita po vsem svetu, in kakopak si je že v načelu nemogoče misliti, da njegova smrt ni izzvala vsaj ene, če ne več teorij zarote. Taka je pač nekako navada kot potreba v judovsko-krščanski civilizaciji od Kristusa naprej, pop scena je paradigmo zgolj priredila s svojimi heroji.

Najbolj znana teorija ima delovno ime »Elvis je še živ!«, pravi pa, da je Presley svojo smrt uprizoril. Po blažji argumentaciji naj bi bežal pred slavo, ki ga je začela obremenjevati, obstaja pa tudi trša inačica, pri čemer je v primerjavi z mnogimi drugimi teorijami zarote v tem primeru znana identiteta osebe, ki se je teorije domislila. To je bila Gail Brewer - Giorgio, Američanka, ki je leto po Elvisovi smrti napisala knjigo z naslovom Orion, v kateri je glavni junak, pevski zvezdnik z juga ZDA, uprizoril svojo smrt. Sočasno s tem je prav tako po jugu ZDA začel nastopati pevec z imenom Orion, ki je nosil Elvisovo masko, pri čemer je pisateljica zanikala, da je šlo za usklajeno delovanje.

Najbolj znana teorija ima delovno ime “Elvis je še živ!”, pravi pa, da je Presley svojo smrt uprizoril. Po blažji argumentaciji naj bi bežal pred slavo, ki ga je začela obremenjevati.

Tudi James Dean in Jim Morrison nista mrtva

Gail Brewer - Giorgio je leta 1988 izdala svoje drugo delo z naslovom »Is Elvis alive?«, v katerem se je lotila neposrednega teoretiziranja. Po njeni teoriji je bila Presleyjeva smrt uprizorjena zato, da se je lahko zatekel v program zaščitenih prič, vse to pa zato, ker naj bi za FBI ovajal mafijo. Resnici na ljubo je Presley ob tem, da je izražal patriotizem brez zadržkov in imel za institucije, kot je FBI, zgolj dobre besede, leta 1970 ob srečanju z Richardom Nixonom prejel značko FBI, medtem ko je on predsedniku države v dar prinesel pištolo. Leta 1971 so mu na njegovo željo tudi omogočili vodeni ogled prostorov FBI. Presleyjevo javno izražanje očaranosti z notranjeobveščevalnimi napori ZDA, kot to, da mora prispevati svoj delež v boju proti mamilom, ki ga je ameriška država uradno začela poleti 1971, je bilo torej znano. Kot pravi teorija, pa s FBI ni sodeloval zgolj simbolično, ampak je dejansko prispeval podatke za razbijanje organiziranih kriminalnih združb.

Vse to je povzročilo serijo domnevnih videnj, kar je mrtvega Presleyja postavilo ob bok neznanimi letečim predmetom, je pa res, da je posthumna videnja nekaterih izzval tudi že James Dean, ki je umrl leta 1955, kot pozneje vsaj še Jim Morrison. Zanj se je govorilo, da ga je mogoče srečati, če se napotiš na sprehod v puščavo. Da se ti pojavi kot modrec iz knjig Carlosa Castanede.

Te čase o Presleyjevi smrti dvomi vsega štiri odstotke Američanov, konec sedemdesetih pa je Brewer-Giorgijeva dvom o Presleyjevi smrti javno afirmirala do te mere, da je ameriška pošta odlagala izvedbo znamke z njegovim likom vse do leta 1993. Po njihovem internem pravilu lahko tiskajo znamke osebnosti, ki jih ni več med živimi več kot deset let, dvom o njegovi smrti pa je podaljševal začetek štetja.

Priporočamo