Italijanska premierka Giorgia Meloni je s stališča njene protimigrantsko usmerjene vlade vsaj navidezno dosegla uspeh. Z albanskim premierjem Edijem Ramo je namreč dogovorila memorandum o novem meddržavnem migrantskem dogovoru. Ta predvideva, da bo Italija na albanskih tleh zgradila dva sprejemna centra za prosilce za azil, kamor bo pripeljala na italijanskih ladjah rešene migrante med prečkanjem Sredozemskega morja. Gre še za en poskus Italije, da bi vsaj del upravljanja migracijskih tokov na Apeninski polotok preusmerila izven svojega ozemlja.

V dveh pristaniških centrih do 36.000 prosilcev za azil

Z okvirnim dogovorom z Albanijo Italija vzpostavlja dva različna upravljanja z migranti. Na svojem ozemlju bo še naprej izvajala azilne postopke za migrante, ki so prispeli na njene obale, ali pa bodo te v italijanskih pristaniščih izkrcale ladje nevladnih organizacij. Večino migrantov, ki pa jih bodo rešile italijanske ladje, pa bo pristalo v pristaniških zbirnih centrih v mestih Shengjin in Gjader. »Ko bodo rešeni na morju, bodo takoj pripeljani v zbirne centre,« je pojasnila Melonijeva ter dodala, da bodo iz novega načina preverjanja upravičenosti do azila izključene v Sredozemlju rešene noseče ženske in otroci. Prošnje za azil bodo obdelovali italijanski uradniki, za varnost v zbirnih centrih pa bodo skrbele albanske oblasti. Italijanska premierka upa, da bosta centra začela delovati spomladi prihodnje leto.

Čeprav še vse podrobnosti dogovora z Albanijo niso znane, se je že usul plaz kritik tako na albanskega premierja Ramo kot na italijansko premierko Melonijevo. Evropska unija je že pred časom poskušala preusmeriti obravnavo prošenj za azil na afriška tla, vendar si je zaradi problematičnosti uresničevanja evropskega prava v tretjih državah premislila. Podobna težava s pravno zakonitostjo postopkov se utegne sedaj pojaviti tudi pri preverjanju prošenj za azil v albanskih zbirnih centrih, ki naj bi skupaj lahko sprejela 36.000 oseb. Iz centrov bi zavrnjene prosilce za azil predvidoma tudi vračali v njihove domovine.

Kritike opozicij, Bruselj dogovor še preučuje

V italijanski opozicijski socialdemokratski stranki, ki jo vodi Elly Schlein, po prvi analizi ocenjujejo, da je dogovor v nasprotju z evropskim pravom. Po oceni Schleinove bi morala Melonijeva raje zagotoviti, da je pri upravljanju migrantov na cedilu ne bodo pustili evropski partnerji. Dogovor z Albanijo Melonijeva prav nasprotno kot opozicija opisuje za vzorčni model upravljanja migracij na evropski ravni. V evropski komisiji do dogovora še niso zavzeli stališča, ker vse podrobnosti še niso znane. Načeloma pa opozarjajo, da mora biti skladen z evropskim in mednarodnim pravom. Kritike iz albanske opozicije letijo tudi na Edija Ramo, ker se poprej o sklepanju tovrstnega dogovora ni posvetoval s parlamentom.

Priporočamo