Družinam treh zaposlenih, ki so 11. avgusta umrli v hudi nesreči na Malem Lošinju, bo Jadrolinija namenila enkratno denarno pomoč v višini najmanj 50.000 evrov, so izvedeli pri Večernjem listu. Otroci umrlih mornarjev bodo prejemali 600 evrov na mesec do zaključka šolanja.

Četrtemu udeležencu hude nesreče, ki jo je ob padcu klančine odnesel s hudimi poškodbami, vendar ni več v smrtni nevarnosti, bodo zagotovili enkratno denarno ter psihološko in administrativno pomoč.

26.04.2024., Split - Trajekt Lastovo isplovio je u 17h prema Vela Luci i Lastovu. Marcelino Simic se espio ukrcat medju primi putnicima u trajekt. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Osnutek poročila naj bi bil pripravljen do konca leta. Foto: Pixsell

Preberite tudi: Čakam svojo izmeno in ne morem ustaviti solz

Z Jadrolinije v uradnem odgovoru omenjenih zneskov niso komentirali.

Vzrok nesreče uradno še ni znan

V preiskavi sodeluje šest državnih organov, tudi Agencija za preiskovanje nesreč v zračnem, pomorskem in železniškem prometu. Tam so napovedali, da bodo osnutek poročila pripravili do konca leta. 

Trajekt Lastovo

Pri sindikatu pomorščakov omenjajo možnost človeške napake. Foto: Pixsell

Tedaj bo tudi uradno znano, kaj točno se je dogajalo s trajektom Lastovo na Malem Lošinju tistega usodnega 11. avgusta. Pretresena javnost pričakuje predvsem odgovore na vprašanji, ali je imel 55 let star trajekt res tehnične težave ter zakaj so  se mornarji kljub prepovedi v trenutku nesreče zadrževali pod desettonsko rampo. 

Pri sindikatu pomorščakov omenjajo možnost človeške napake, upravo Jadrolinije pa kritizirajo zaradi zastarelosti flote, ki da je posledica slabih poslovnih odločitev.

06.12.2022.,Split - Jadrolinijin brod M/T Lastovo u splitskoj luci. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Družinam umrlih bodo namenili denarno pomoč v višini 50.000 evrov. Foto: Pixsell

Predsednik uprave Jadrolinije David Sopta miri, da je treba najprej počakati na uradno poročilo o nesreči, resorni minister Oleg Butković pa poziva pristojne institucije, naj odgovornost za tragedijo ugotovijo z neodvisno preiskavo, so zapisali na ministrstvu.

Po podatkih spletnega pomorskega sledilnika marinetraffic je trajekt Lastovo še vedno v pristanišču na Malem Lošinju, čeprav so v dneh po nesreči napovedovali, da bo kmalu začel pluti na rednih linijah.

Trajekt Lastovo je še vedno na Malem Lošinju.

Trajekt Lastovo je še vedno na Malem Lošinju. Vir: marinetraffic.com

Priporočamo