Med republikanci so se v zadnjih dneh pojavile skrbi, ali bo Trump kos izzivu, ki ga prinaša vstop Kamale Harris v predvolilno tekmo. Številni visoki predstavniki stranke so namreč izrazili neodobravanje zaradi njegovih besed o rasni identiteti predsedniške protikandidatke in o lažeh o številu ljudi na njenih nastopih. Vnaprej pripravljeni govor bi lahko po poročanju Fox News napovedoval, da skuša Trump prilagoditi taktiko, saj je v primerjavi s svojimi prejšnjimi nastopi izrekel precej manj žalitev, čeprav se povsem temu ni mogel izogniti. Tako se je spraševal, ali Kamala Harris ljubi svojo državo, izpodbijal je njeno inteligenco in jo večkrat obtožil, da je komunistka.

V 45-minutnem govoru, ki je bil vnaprej pripravljen in ga je bral iz papirja, je Trump izpostavil tudi vrsto podražitev, ki so se zgodile v času sedanje vlade. Med drugim je dejal, da se je moka podražila za 38, jajca pa za 46 odstotkov. Vse to je v javnosti odprlo nova vprašanja, saj so v agenciji Reuters objavili, da so se cene kruha in kave v zadnjem letu dejansko znižale, glede na mesečni indeks cen življenjskih potrebščin.

Trump je v govoru tudi ponovil, da nekatere države praznijo svoje zapore in azilne domove, da bi ZDA preplavile z nezakonitimi migranti. Poudaril je tudi, da so 100 odstotkov novih delovnih mest dobili migranti in vnovič napovedal zmago na volitvah.

Trump izgublja

Ta teden je anketa pokazala, da Harrisova vodi pred Trumpom v petih od sedmih ključnih držav. Republikanci so zato želeli videti nov pristop, ki bi lahko morda spremenil zaskrbljujoče volilne napovedi.

»Zmagovalna formula za predsednika Trumpa je zelo jasna. Manj žalitev,« je nedavno za Fox News povedala Kellyanne Conway, njegova nekdanja vodja kampanje in tesna svetovalka. 

Ameriški mediji si zastavljajo vprašanje, ali lahko Trump vztraja pri takšnem načinu komuniciranja in se drži tovrstnih tem. Novinarji so ga vprašali, ali opušča svoje ostre napade na nasprotnike. »Niso dobri do mene,« je dejal.

Priporočamo