Živalski vrt v Dublinu je organiziral prav poseben materinski tečaj za tamkajšnjo orangutanko Mujur. Njene oskrbnike je njena nosečnost prijetno presenetila, hkrati pa so imeli razloge za skrb. Mujur je imela že dva mladiča, a ju je obakrat zapostavila. Da bi bilo v tretje drugače, so oskrbniki na pomoč poklicali Lizzie Reeves, ki kot babica in strokovnjakinja za dojenje deluje pod okriljem irske narodne porodnišnice v Dublinu. Ta je za pomoč predstavnici ogrožene vrste, ki šteje manj kot 120 tisoč živečih primerkov, organizirala skupino 30 doječih mater.

Načrt je bil, da bi z opazovanjem človeških mater med dojenjem svojih otrok v Mujur prebudili materinski nagon. »Mujur je opazovanje dojenja dojenčkov izredno zanimalo,« so v izjavi za medije sporočili iz živalskega vrta. Reevesova je za The Irish Times medtem povedala, da so mnoge ženske pred Mujur slekle majice in nedrčke, da bi orangutanki omogočile neoviran vpogled v postopek dojenja. Med njimi je bila tudi Nora Murphy, ki je bila navdušena nad izkušnjo. »Postaneš mlada mama, ki pomaga bodoči mami. Govoriš ji: "Poglej, to moraš narediti."« Da se Mujur ne bi zgledovala zgolj po človeških materah, so oskrbniki orangutanki predvajali tudi videoposnetke dojenja predstavnic njene vrste.

V živalskem vrtu so s projektom relativno zadovoljni. Mujur je postala mama 31. julija in se svojim nalogam tokrat ni odpovedala. So pa oskrbniki opazili, da je med poskusi dojenja mladiča držala nekoliko narobe. »Šlo ji je odlično. Mladiča je imela na pravem mestu, a ni prišla čisto tja. Šlo je za vprašanje pozicioniranja in na žalost ji ni uspelo,« je za The Irish Times povedal oskrbnik Anthony McClure. »Vse ostalo je naredila popolno. Držala je mladička in skrbela zanj, ampak najpomembneje je, da se mladič priklopi in prične dojiti. To se na žalost ni zgodilo.« Oskrbniki so mladiča preventivno ločili od Mujur in ga pričeli dojiti po flaški. Čez nekaj tednov ga bodo premestili v 26 hektarov velik kompleks Monkey World v angleškem Dorsetu, kjer imajo izkušnje z vzrejo orangutanov.

»Orangutani so kritično ogroženi v divjini. Vemo, da imajo nizko rodnost. Samice rodijo vsakih tri do pet let. To je torej velik dogodek,« je rojstvo zdravega orangutana medtem komentirala veterinarka v živalskem vrtu Niamh McGill.

Priporočamo