Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je sporočil, da odcepitev te entitete od Bosne in Hercegovine ni bila nikoli njegova politika ter da ne oporeka ozemeljski celovitosti BiH. Izjava, ki je v temelju nasprotna njegovim preteklim besedam in dejanjem, prihaja dan po obisku direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia Williama Burnsa v Sarajevu, po katerem je odpotoval še v Beograd. Po besedah neimenovanega ameriškega predstavnika je bil Burns v Sarajevu zato, da se pogovori o »skrb zbujajočih odcepitvenih dejanjih in retoriki« v Republiki Srbski. Sestal se je s člani predsedstva, zunanjim ministrom in predstavniki obveščevalnih služb. Turnejo po Bosni, Srbiji in na Kosovu je končal tudi pomočnik generalnega sekretarja zveze Nato za politična vprašanja in varnostno politiko Boris Ruge. Njegovo glavno sporočilo regiji je bilo, da »je Nato tu ... spremljamo, kaj se dogaja ... in ne gremo nikamor«, je rekel v pogovoru za portal N1.

Dodik je v svojem sporočilu zapisal: »Republika Srbska ni nikoli oporekala suverenosti in ozemeljski celovitosti BiH v skladu z daytonskim sporazumom in odcepitev ni bila nikoli naša politika.« Ob tem je poudaril, da ima Republika Srbska po daytonskem sporazumu pravico do političnega boja za svoj status, kot spodbudno pa označil Burnsovo stališče, da odgovornost za delovanje države nosijo vse etnične skupnosti.

V Beogradu se je Burns sestal z direktorjem srbske varnostno-obveščevalne agencije BIA. Analitiki njegov obisk pripisujejo vplivu Kremlja v regiji in odcepitvenim težnjam Republike Srbske. »Prepričan sem, da gre za resen problem, ker direktor Cie redko odhaja na takšne misije in to javno objavlja,« je za Radio Slobodna Evropa ocenil analitik Srđa Pavlović. 

Priporočamo