Francosko-ruski milijarder in direktor Telegrama Pavel Durov, ki so ga aretirali pred enim tednom, je v preiskavi zaradi »sodelovanja v organiziranem kriminalu«. Iz pripora so ga izpustili po plačilu varščine v višini pet milijonov evrov, dvakrat na teden pa se mora javiti na policijski postaji. Njegova aretacija na letališču v predmestju Pariza, kamor je priletel v zasebnem letalu iz Azerbajdžana, močno odmeva zlasti v Rusiji. Sicer je 39-letni Durov ob prijetju izjavil, da se je ravno odpravljal na večerjo s predsednikom Emmanuelom Macronom, kar so v Elizejski palači zanikali. V pridržanju je ostal 80 ur. Obtožen je, da je sokriv za vodenje spletne platforme, ki je omogočala nezakonite posle, ki sodiščem in policiji ni hotela dajati informacij, nujnih za boj proti kriminalu, ki je širila pedofilske posnetke ter sodelovala pri tihotapljenju mamil in goljufijah.

Neutemeljena bojazen, da telegrama ne bo več mogoče uporabljati

Ruski vojaki telegram uporabljajo za stike z bližnjimi, civilisti pa, da bi se informirali o vojni mimo režimske televizije. Lani je zdaj že pokojni vodja milice Wagner Jevgenij Prigožin uporabil telegram za kritiko ruskih generalov in za iskanje podpore med Rusi. Ob sedanji aretaciji Durova se je med Rusi, vojaki in civilisti – po nepotrebnem – razširila bojazen, da ne bodo mogli več uporabljati telegrama, saj so skoraj vse druge spletne platforme blokirane.

Francoska aretacija Durova ima tudi vojaško-politično razsežnost. Durov, čigar premoženje je ocenjeno na 15 milijard evrov, ima veliko večjo moč kot marsikateri voditelj večje države, saj telegram uporablja skoraj milijarda ljudi, tudi ruska in ukrajinska vojska. Konec koncev ga je uporabljala tudi skupina Wagner v Afriki, ko je marsikje izpodrinila Francijo.

Piratski posnetki in pedofilske vsebine

A tarča pregona je predvsem administrator družbenega omrežja, ki ni opravljal svojega dela moderatorja. Aretacijo Durova je treba razumeti predvsem v luči prizadevanj EU in Francije, da se regulirajo spletne vsebine. Durov je namreč zagovornik popolne svobode na spletu in nasprotnik vsakršne cenzure. Tako je mogoče na kanalih telegrama videti tudi piratske posnetke nogometnih tekem in pedofilske vsebine. Durov pa tudi noče sodelovati z organi pregona, ko gre za boj proti terorizmu in tihotapljenju mamil. Facebook, instagram in druga družbena omrežja na primer drugače kot telegram ubogajo sodne oblasti, če te zahtevajo, da se določene vsebine odstranijo ali da pomagajo pri pregonu kriminala.

Pavel Durov je že leta 2014, ko je ustanovil Telegram, prišel v konflikt z ruskimi oblastmi. Od takrat ni več vstopil v Rusijo. Leta 2021 je dobil francosko državljanstvo in pofrancozil svoje ime v Paul du Rove. Na tak način lažje potuje po svetu. Sicer se redko pojavlja v javnosti, znana pa je njegova izjava v zvezi z banko sperme: »Pravkar sem izvedel, da imam sto bioloških otrok.«

Zahodne tajne službe nimajo dostopa

Po njegovi aretaciji v Franciji se zanj zavzemajo uporabniki telegrama v Rusiji, tako zagovorniki »specialne operacije« v Ukrajini kot nasprotniki Putinovega režima. Pred leti je zavrnil zahtevo Kremlja, da bi ruski opoziciji onemogočil uporabo telegrama, na primer za organiziranje protestov. Leta 2018 je zato Kremelj hotel blokirati telegram in zdaj že pokojni Aleksej Navalni je organiziral množične proteste v bran Durova in telegrama. Zdaj, ob aretaciji Durova, pa se govornik Kremlja Dmitrij Peskov zavzema za »svobodo izražanja« in njegovo izpustitev.

Telegram kot komunikacijsko sredstvo uporabljata tako ruska kot ukrajinska vojska, in sicer kanal, ki omogoča šifriranje sporočil, torej tajne pogovore. Torej je primeren za rusko vojsko, ker zahodne tajne službe nimajo dostopa do njenih sporočil na telegramu. Podobno šifriranje je možno na whatsappu in signalu. Vojaški sistemi komunikacij pa so se že na začetku vojne leta 2022 izkazali za povsem neučinkovite. 

Priporočamo