Bivši ameriški podpredsednik v času predsedovanja Georga W. Busha in eden najvidnejših republikancev Dick Cheney bo na novembrskih volitvah glasoval za demokratsko kandidatko Kamalo Harris in tako prestopil strankarske meje. Prepričan je, da bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu ne gre nikoli več zaupati oblasti, poročajo ameriški mediji.

»V 248-letni zgodovini našega naroda ni bilo nikogar, ki bi bil večja grožnja naši republiki kot Donald Trump. Zadnje volitve je skušal ukrasti z lažmi in nasiljem, da bi se tako obdržal na oblasti, ko so ga volivci zavrnili,« poroča CNN. »Kot državljani smo dolžni državo postaviti pred strankarsko politiko, da bi tako branili ustavo. Zato bom svoj glas namenil podpredsednici Kamali Harris,« je napovedal. Ta je že sporočila, da je zelo ponosna, da jo podpira nekdo tako pogumen, ki je sposoben postaviti dobrobit države pred stranko.

Trump se je že odzval ...

Le nekaj ur pred tem je že njegova hči Liz Cheney, nekdanja republikanska predstavnica Wyominga, napovedala spremembo očetovega glasu, obenem pa sporočila, da bo zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja Trump, tudi sama volila za demokratsko kandidatko. Bivšega ameriškega predsednika je označila za izprijenega človeka, njegovega podpredsedniškega kandidata JD Vanca pa mizoginističnega prašiča. »Ljudje morajo dobro razmisliti, koga podprejo s svojim glasom. Zavedati se morajo nevarnosti, če izvolijo nekoga, ki volitve spoštuje le v primeru, ko strinja z rezultatom, in ki je pripravljeni na stranski tir celo postaviti ustavo,« je opozorila Liz Cheney. Dodala je še, da je Trump pripravljen za prevzem moči poseči tudi po nasilju.

Na njuni izjavi se je na platformi Truth Social odzval tudi Trump sam. Zapisal je, da je Dick Cheney povsem irelevanten, nepomemben »RINO«, republican in name only, torej republikanec le v besedi, ne pa po srcu. Enako tudi njegova hči.

 

Priporočamo