Koncu se bliža nenavaden postopek izbora novega krmarja britanske konservativne stranke, ki je bila na volitvah 5. julija temeljito poražena, potem ko je bila na oblasti od maja 2010, vmes pa je kljub trem zaporednim zmagam na volitvah zaradi notranjih razhajanj štirikrat zamenjala premierja. Kdo bo naslednik Rishija Sunaka na čelu torijcev, bodo razglasili 2. novembra.

Kemi Badenoch ali Robert Jenrick

Od včeraj je znano, da bo to desničarka in nekdanja ministrica za poslovne zadeve Kemi Badenoch ali pa hud desničar, nekdanji državni sekretar za priseljevanje (beri: proti priseljevanju) Robert Jenrick. Šokantni izid včerajšnjega predzadnjega kroga glasovanja je namreč prinesel poraz favoriziranega nekdanjega notranjega in zunanjega ministra Jamesa Cleverlyja, ki naj bi imel uvrstitev v finale v žepu zaradi velike zmage v prejšnjem krogu glasovanja, najboljšega kandidatskega govora na nedavnem kongresu stranke in svoje karizmatičnosti. Vse to mu je včeraj prineslo samo 37 glasov in izpad iz dirke. Kemi Badenoch je dobila 42, Robert Jenrick pa 41 glasov.

Vodjo stranke in potencialnega premierja – če konservativci zmagajo na naslednjih volitvah – so pred finalom dveh kandidatov izbirali njeni poslanci, katerih vrste so se na nedavnih volitvah zelo razredčile. Prej jih je bilo 296, zdaj pa jih je samo še 121. V vsakem krogu glasovanja odpade kandidat z najmanj glasovi. Ko ostaneta samo dva, o zmagovalcu ne odločajo več poslanci, ampak člani stranke, ki jih je okoli 172.000 (zdaj vladajoča laburistična stranka jih ima več kot 430.000). Pred tem je v torek iz tekme izpadel nekdanji državni sekretar za varnost in poklicni vojak ter sredinski kandidat Tom Tugendhat, ki je dobil najmanj, samo 20 glasov. Cleverly jih je dobil 39 glasov, Jenrick 31 in Badenochova 30.

Včeraj so imeli poslanci pred seboj tri med seboj različne kandidate. Odločali so med dvema desničarskima in enim sredinskim ter v finale poslali dva desničarja, ki bosta stranko povedla v zelo drugačne vode, kot bi jo izpadli nekdanji prvi temnopolti britanski zunanji in notranji minister Cleverly. Številne konservativne poslance je rezultat zares šokiral. Eden od njih je ocenil, da se niso odločali samo na podlagi tega, iz katerega krila stranke so kandidati, ampak tudi na podlagi osebnih odnosov. Eden pa je dejal, da so poslanci najbolj dvolično volilno telo.

Člani stranke naj bi favorizirali temnopolto Wimbledončanko

Zagrizeni desničar Robert Jenrick, ki je včeraj dobil 40 od 121 poslanskih glasov, se gre nekakšnega konservativnega Nigela Faragea in očitno misli, da se bo s posnemanjem njegove ekstremne evrofobije prikupil ne samo poslancem, ampak tudi članom konservativne stranke, ki jih je strah Farageeve stranke Reformirajmo Združeno kraljestvo. Ta je po letošnjih volitvah prvič v parlamentu, s sedmimi poslanci, predvsem zato, ker je dobila veliko glasov nekoč konservativnih volilcev. Farage sicer ni Jenrickov oboževalec, pripisuje mu kronično pomanjkanje karizme, ki je pri njem res nevidna. Na kongresu konservativcev je imel Jenrick najslabši govor med kandidati. Med drugim kot edini kandidat hoče, da bi Britanija obrnila hrbet evropskemu sodišču za človekove pravice.

Kemi Badenoch, ki je prav tako z desnega krila stranke, je dobila en poslanski glas več kot Jenrick: 41. Sredinskemu delu stranke naj bi bila veliko bolj všečna kot njen zdaj edini tekmec. Poleg tega naj bi bila že dolgo favorizirana kandidatka med člani konservativne stranke, kar je za mnoge presenetljivo glede na to, da je temnopolta v Wimbledonu rojena hči staršev, ki so se na Otok preselili iz Nigerije. Če bi bil Cleverley finalist, bi se člani stranke odločali med sredinskim in bolj ali manj desničarskim kandidatom ali kandidatko. Zaradi njegovega šokantnega izpada iz dirke se bodo morali odločiti o bolj ali manj desničarski usmeritvi stranke. 

Priporočamo