Deset milijonov prebivalcev otoka je že tretjo noč preživelo v temi, potem ko je v petek odpovedala največja kubanska elektrarna in ohromila celotno državno omrežje.

Vlada sicer obljublja, da bodo oskrbo za večino državljanov obnovili do danes zvečer. Predsednik pa je ob tem izdal svarilo, da ne bodo dopustili izgredov v državi, ki se že dlje časa sooča s posledicami inflacije in pomanjkanjem osnovnih dobrin.

Diaz-Canel, oblečen v vojaško uniformo, je na novinarski konferenci v nedeljo dejal, da so se nekateri Kubanci v soboto zvečer odpravili na ulice, da bi kršili javni red. Zagotovil je, da jih bodo preganjali, kot to določa zakonodaja.

Prebivalci več četrti Havane so se v nedeljo zvečer kljub temu odpravili na ulice, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Državo je medtem v nedeljo dosegla tudi tropska nevihta Oscar. S prizadetih območij sicer poročajo o škodi na stavbah, podrlo je tudi več električnih drogov in dreves.

This satellite image provided by NOAA on Saturday, Oct. 19, 2024 shows Hurricane Oscar. (NOAA via AP)

V nedeljo je otoško državo dosegla še tropska nevihta Oscar.  Foto: AP

Zaradi električnega mrka sicer trenutno v državi delujejo le bolnišnice in nujne službe. Oblasti napovedujejo, da bodo za večino države do večera vzpostavili električno oskrbo, vsi pa bodo znova priključeni na omrežje do torka. Izpad je posledica okvare na eni od glavnih elektrarn v državi v petek.

Priporočamo