Kmalu po polnoči 26. septembra 1983 je Stanislav Petrov med dežurstvom zaznal na radarskem opozorilnem sistemu več izstrelkov, ki so leteli iz ZDA proti Sovjetski zvezi. Po protokolu bi moral takoj odgovoriti z izstrelitvijo jedrskih raket proti ZDA.

Petrov se je odločil, da protokola ne bo upošteval in o domnevnem incidentu ni obvestil nadrejenih. Posumil je namreč na napako: sistem ga je obvestil, da proti sovjetski zvezi leti le pet ameriških jedrskih raket, kar ni imelo smisla. Petrova so namreč učili, da bi jih moralo biti v primeru napada ZDA veliko več veliko več, zato je Petrov sklepal, da gre za napako.

Imel je prav. Lažni alarm se je sprožil zaradi redkega pojava, ko se sončna svetloba odbija od visokih oblakov. »Moral bi prijeti za telefon, a se nisem mogel premakniti. Počutil sem se, kot da bi se cvrl na vroči ponvi,« je povedal Petrov v nekem intervjuju za BBC.

V ZSSR so ga »nagradili« s predčasno pokojnino

V ZSSR za svojo odločitev nikoli ni bil nagrajen, ampak so ga premestili na manj odgovoren položaj in nato hitro upokojili. Zgodba o Petrovu je postala javno znana šele v devetdesetih letih in tedaj so ga imenovali za rešitelja človeštva. Petrov je sicer ostal skromen in odvrnil, da se nima za junaka, ampak samo za človeka, ki opravlja svoje delo.

Petrov je umrl leta 2017 na svojem domu nedaleč od Moskve. Leta 2006 je prejel posebno priznanje Združenih narodov.

Priporočamo