»Evropska unija obsoja vse napade na misije ZN. Še posebej resno je zaskrbljena zaradi napadov izraelske vojske (IDF) na mirovno misijo Združenih narodov v Libanonu (Unifil), v katerih je bilo ranjenih več njenih pripadnikov. Tovrstni napadi predstavljajo resno kršitev mednarodnega prava in so povsem nesprejemljivi. Ti napadi se morajo končati takoj,« je v izjavi v imenu vseh 27 članic EU, objavljeni v nedeljo zvečer, zapisal Borrell.

Poudaril je, da morajo vsi akterji sprejeti potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti osebja in lastnine ZN ter spoštovanje nedotakljivosti prostorov ZN. EU ob tem od izraelskih oblasti pričakuje pojasnila in temeljito preiskavo napadov.

V uniji so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi napadov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah na Izrael, ki se morajo končati, in zaradi napadov IDF na gosto poseljena območja Libanona, ki povzročajo številne smrtne žrtve med civilisti.

»EU ponavlja poziv k takojšnjemu premirju v Libanonu. Obenem vse strani poziva k prizadevanjem za polno uresničevanje resolucije Varnostnega sveta ZN 1701,« še piše v Borrellovi izjavi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Luxembourgu izrazil željo, da bi bile članice sposobne izjave sprejemati hitreje.

»Predolgo traja, da povemo nekaj, kar je precej jasno. Precej jasno je, da moramo biti proti napadom Izraela na Unifil, še posebej ker so tam številni naši vojaki,« je povedal.

Poudaril je še, da odločitve o morebitnem umiku sil Unifila ne sprejema generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ampak mora tovrstno odločitev sprejeti VS ZN.

Borrell je opozoril tudi na vse slabše razmere v Gazi, kjer Izrael več kot eno leto po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje nadaljuje napade. Število tovornjakov s humanitarno pomočjo, ki vstopajo na območje Gaze, je najnižje od začetka spopadov, je dejal.

Zunanji ministri EU, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, bodo danes v Luxembourgu med drugim razpravljali o zadnji zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu, kjer so se konec septembra na jugu Libanona zaostrili spopadi med Hezbolahom in izraelsko vojsko. Pretekli teden je bilo v napadih izraelske vojske na Unifil ranjenih več pripadnikov misije, v nedeljo pa je Izrael vdrl tudi v Unifilovo oporišče.

Fajon izraelski napad na Unifil označila za grobo kršitev mednarodnega prava

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luxembourgu ostro obsodila nedavni izraelski napad na mirovno misijo Združenih narodov v Libanonu (Unifil). Poudarila je, da gre za »grobe kršitve mednarodnega prava«.

»Zelo ostro obsojam zadnji napad, ki se je zgodil na mirovne sile Združenih narodov (Unifil) na jugu Libanona,« je v Luxembourgu povedala Fajon. »Gre za grobe kršitve mednarodnega prava, huda hudodelstva,« je še poudarila in se zavzela za zaščito mirovne operacije.

Priporočamo