Oblasti v Hercegovsko-neretvanski županiji so sprožile preiskavo zaradi kamnoloma, iz katerega so se v hudourniku odtrgale skale in zravnale vas z zemljo. Nermin Nikšić, predsednik vlade Federacije BiH, je napovedal, da morajo »pristojne službe preiskati vse. Če obstaja kazenska odgovornost, bo nekdo odgovarjal.«

Mediji v Bosni in Hercegovini so v preteklih dneh poročali, da za kamnolomom stoji sarajevsko podjetje Sani d.o.o. Jablanica, katere lastnik je Dženan Honđo, in pozvali k njegovi aretaciji. 

»Katastrofi bi se lahko izognili«

Odgovore iščejo tudi pri Karton Revoluciji, državljanskem gibanju, ki opozarja na anomalije v Bosni in Hercegovini. Na družbenih omrežjih je postal videoposnetek z naslovom »Ali prihaja čas za revolucijo?« ki sta ga posnela Adi Selman in Nedim Musić,  viralen. 

»Ljudi v Donji Jablanici ni pokončala le poplava, ampak nezakonito delovanje kamnoloma v lasti lokalnega tajkuna, ki mu je pokvarjeni sistem dovolil delati in je še vedno na prostosti,« je na posnetku slišati Selmana.

»Ljudem v Fojnici in osrednji Bosni ni uničila domov le poplava, ampak tudi črne gradnje, sečnja gozdov in nelegalne vikend hiše v Vranici, ki so ustavile vodotoke in povzročile katastrofo, kar so dopustili na občini Fojnica, vodstvo kantona in vlada BiH,« pa poudarja Musić.

»Katastrofo sta zakrivila tudi mafija in sistem,« zatrjuje Selman. »Lahko bi se ji izognili, če bi predstavniki pokvarjenega sistema opravili svoje delo in kakor koli ukrepali, pa niso,« dodaja Musić.

»Sram vas bodi«

»Sram vas bodi vse, vsakega župana, poslanca, predsednika vlade in ministra, vsakega direktorja in bojazljivca, ki bi to lahko preprečil, pa ni,« pravi Musić. »Bolj kot življenje vam je pomemben pohlep, novi avtomobili in denar,« se vmeša Selman.

»Sram vas mora biti, da živimo v družbi, kjer nas pred popolnim breznom varujejo samo častni posamezniki in organizacije, kot so Pomozi.ba in gorske reševalne službe, ki z državo nimajo nič in jim ta država povzroča samo probleme, « še pravi Selman.

»Jezni in žalostni kot še nikoli jasno in glasno sporočamo vsaki revi, hinavcu, zločincu in pokvarjenemu politiku: preganjali vas bomo vsak dan, vsak teden in mesec, dokler ne boste pristali v zaporu, in to se bo zgodilo zelo hitro. Ta sistem, kakršen je, ne bo dolgo zdržal,« sta ogorčena aktivista.

Priporočamo