»Vsi vemo, da je prekinitev ognja najboljša priložnost za reševanje humanitarne krize v Gazi in odpravo tveganj za stabilnost v regiji,« je na skupni novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Badrom Abdelatijem dejal Blinken in dodal, da si bodo s posredniki v pogajanjih še naprej prizadevali za sklenitev dogovora med sprtima stranema.

Vodja ameriške diplomacije se je pred tem sestal s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, s katerim sta prav tako razpravljala o prizadevanjih za preboj v pogajanjih. Sisi je pozval k odpravi ovir za dobave večjih količin pomoči v enklavo, pa tudi k »prenehanju izraelskih kršitev« na zasedenem Zahodnem bregu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je v Kairu tudi ponovno zanikal, da so ZDA vedele za torkove eksplozije pozivnikov v Libanonu ali bile vpletene v incident, v katerem je umrlo najmanj 12 ljudi, okoli 2800 pa je bilo ranjenih. Ponovil je tudi poziv akterjem v regiji, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko dodatno zaostrile razmere in razširile obstoječi konflikt.

Priporočamo