Ukrajinski predsednik je ob izmenjavi dejal, da se je »danes domov vrnilo še 115 naših branilcev domovine«, rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da se je »z ozemlja, ki ga nadzoruje režim v Kijevu, vrnilo 115 ruskih vojakov, ki so bili zajeti v regiji Kursk«.

Zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov je v izjavi za javnost zatrdilo, da so »uspešno posredovali pri novi izmenjavi ujetnikov med Rusko federacijo in Republiko Ukrajino, ki je prinesla izpustitev 230 ujetnikov«.

Do izmenjave ujetnikov je prišlo dva tedna po tem, ko je ruska vojska nepričakovano vdrla v rusko regijo Kursk.

Biden Zelenskemu obljubil dodatnih 125 milijonov dolarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek govoril s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in naznanil novo vojaško pomoč za Kijev. V pogovoru na predvečer ukrajinskega dneva neodvisnosti je dejal, da je ponosen ob napovedi novega paketa vojaške pomoči. Ta vključuje rakete za zračno obrambo, ki bodo po Bidnovih besedah ščitile kritično infrastrukturo države, rakete za delovanje proti dronom in oklepnim vozilom ter strelivo.

Predsednik ZDA je ob tem glede na izjavo Bele hiše ponovno izrazil prepričanje, da v konfliktu ne bo zmagala Rusija, temveč neodvisno ljudstvo Ukrajine. ZDA pa mu bo ob tem na celotni poti skupaj z zavezniki in partnerji stala ob strani, je zagotovil.

Skupno že 55 milijard

Ameriško obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da je paket vreden 125 milijonov dolarjev. Sestavlja ga oprema iz ameriških zalog, ki naj bi Kijevu omogočila zadovoljitev najbolj nujnih potreb.

Zelenski je pozdravil novo pomoč in poudaril zlasti potrebo po zračni obrambi. Z njo bo lahko država zanesljivo ščitila svoja mesta, skupnosti in kritično infrastrukturo, je sporočil v objavi na omrežju X.

ZDA so ključna podpornica Ukrajine v boju proti ruski agresiji in so ji doslej namenile že za več kot 55 milijard orožja, streliva in druge varnostne pomoči.

Priporočamo