Protestniki, mnogi odeti v izraelske zastave, so se zbrali v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugih mestih. Premierju Benjaminu Netanjahuju in njegovi vladi so očitali, da nista storila dovolj, da bi dosegla dogovor za izpustitev preostalih talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas ugrabilo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Pozivali so tudi k dogovoru s Hamasom o izpustitvi talcev.

A police officer on a horse moves past people protesting for a deal for the immediate release of hostages held in the Gaza Strip by Hamas, in Tel Aviv, Israel, Sunday, Sept. 1, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Foto: AP

Nekateri udeleženci demonstracij so nosili slike talcev, drugi simbolične krste.

People block a road as they protest, calling for a deal for the immediate release of hostages held in the Gaza Strip by Hamas, in Tel Aviv, Israel, Sunday, Sept. 1, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Foto: AP

Protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je izraelska vojska sporočila, da je v soboto v predorih v Rafi na jugu Gaze našla šest nedavno ubitih talcev, so bili večinoma mirni. Je pa v Tel Avivu množica prebila policijski kordon in blokirala glavno avtocesto. Protestniki so se zbrali tudi pred Netanjahujevo rezidenco.

People block a road as they protest, calling for a deal for the immediate release of hostages held in the Gaza Strip by Hamas, in Tel Aviv, Israel, Sunday, Sept. 1, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Foto: AP

Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut je za danes napovedala splošno stavko v podporo na območju Gaze zajetim izraelskim talcem. Predsednik Histadruta Arnon Bar-David je napovedal, da se bo davi ob 6. uri po krajevnem času ustavilo celotno izraelsko gospodarstvo, na mednarodnem letališču Ben Gurion blizu Tel Aviva pa bodo od 8. ure ustavili ves promet.

People protest, calling for a deal for the immediate release of hostages held in the Gaza Strip by Hamas, as law enforcement on horses respond in Tel Aviv, Israel, Sunday, Sept. 1, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Foto: AP

»Ne moremo še naprej stati ob strani in samo gledati. S Hamasom moramo doseči dogovor, to je pomembnejše od vsega drugega,« je dejal.

Flames rise as people rally against the government and to show support for the hostages who were kidnapped during the deadly October 7 attack, amid the ongoing conflict in Gaza between Israel and Hamas, in Tel Aviv, Israel September 1, 2024. REUTERS/Florion Goga

Foto: AP

Svojci in prijatelji talcev že od začetka vojne v Gazi, ko je Hamas med napadom na Izrael ubil več kot tisoč ljudi in ugrabil 251 talcev, tedensko protestirajo proti skrajno desni vladi. V Gazi naj bi bilo zajetih še 97 talcev, od katerih naj bi jih bilo 33 že mrtvih.

People block a road as they protest, calling for a deal for the immediate release of hostages held in the Gaza Strip by the Hamas militant group, in Tel Aviv, Israel, Sunday, Sept. 1, 2024. (AP Photo/Ariel Schalit)

Foto: AP

Priporočamo