Yoon je na skupni novinarski konferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo v Varšavi dejal, da bodo ponovno razmislili o možnosti za neposredno vojaško pomoč Ukrajini.

Južnokorejski predsednik je komentar na to temo podal v luči vse glasnejših opozoril lastnih obveščevalcev in zahodnih zaveznic o načrtih Severne Koreje, da v pomoč ruskim silam v Ukrajino napoti okoli 10.000 vojakov.

Duda in Yoon sta se strinjala, da bi bila severnokorejska namestitev sil v Ukrajini provokacija in grožnja za globalno varnost.

Kot pojasnjuje južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, zakonodaja vladi v Seulu onemogoča neposredno pošiljanje orožja na konfliktna območja, zato je to doslej počela posredno. Kot je decembra lani poročal ameriški časnik Washington Post, je Južna Koreja leta 2023 na prošnjo ZDA Kijevu posredno pomagala z večjim številom topniških izstrelkov kot vse evropske države skupaj v enakem obdobju.

Spodnji dom parlamenta v Moskvi je medtem ravno danes ratificiral dogovor, ki med drugim poglablja vojaško sodelovanje s Pjongjangom. Sporazum o strateškem sodelovanju sta junija podpisala voditelja obeh držav, ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kolega Kim Jong-un, potrditi pa ga mora še zgornji dom ruskega parlamenta.

Po navedbah južnokorejskih obveščevalcev se v Rusiji trenutno nahaja 3000 severnokorejskih vojakov. Celoten kontingent, ki bo obsegal skupno 10.000 vojakov, pa naj bi na ukrajinski fronti namestili decembra. Severna Koreja in Rusija sta te navedbe že zanikali.

Priporočamo