Idejni oče in glavni organizator terorističnih napadov na ZDA 11. septembra Halid Šejk Mohamed ter še dva njegova sodelavca bodo priznali krivdo za smrt vseh 2976 žrtev ter za vse druge obtožbe, v zameno pa tožilstvo zanje ne bo zahtevalo smrtne kazni, je prvi poročal New York Times. Trojica, ki je v zaporu v Guantanamu od leta 2006, bo v okviru dogovora tudi pisno odgovorila na vsa vprašanja žrtev oziroma njihovih svojcev o tem, zakaj in kako so se zgodili napadi ter kakšno vlogo natančno so pri tem imeli sami, navaja časnik. Dogovor sicer še ni pod streho in verjetno ne bo dokončno do prihodnjega leta.

18 let​ je trojica zaprta v Guantanamu brez obsodbe, pred tem je bila še tri leta v skrivnih zaporih Cie.

Dva od petih nista sklenila dogovora

Mohamed je bil idejni avtor napadov na ZDA s strmoglavljenjem ugrabljenih letal v stavbe. Zamisel je predstavil šefu teroristične skupine Al Kaida Osami bin Ladnu, potem pa operativno vodil načrt, med drugim z izbiro tarč in urejanjem poti za ugrabitelje letal, piše v poročilu ameriške komisije, ki je preiskovala ozadje napadov. Sprva naj bi imeli v mislih tudi jedrske objekte, potem pa so se odločili drugače. 11. septembra 2001 sta se letali zaleteli v stolpnici newyorškega trgovinskega centra, ki sta se obe porušili, tretje se je zaletelo v Pentagon, četrto pa je po uporu potnikov strmoglavilo v Pensilvaniji.

Dogovor s tožilstvom sta dosegla tudi Mustafa Al Havsavi, ki je skrbel za financiranje napadov, ter Valid bin Ataš, ki je izbral in uril nekatere od devetnajstih teroristov, ki so izpeljali napade, sodeloval pa je tudi v drugih napadih na ameriške cilje. Dva od petih, ki so obtoženi organiziranja napadov, nista vključena v dogovor. Eden je duševno bolan in bodo njegov proces vodili ločeno, drugi, Mohamedov nečak, pa se je očitno odločil za sojenje, navaja časnik.

Iskanje zaključka

Vendar se je s sojenjem zapletalo že leta. Vse tri, ki so pristali na dogovor, so ujeli leta 2003, v Guantanamo pa so jih pripeljali leta 2006. Vmes so jih mučili v tajnih zaporih Cie. Halida Šejka Mohameda so denimo 183-krat podvrgli postopku vodnega deskanja, ki povzroči občutek utapljanja, Al Havsaviju so nasilno potiskali predmete v telesne odprtine, Atešu so odvzeli umetno nogo in ga spravili v trpeč položaj. Zaradi mučenja je v zraku ves čas viselo vprašanje, ali bi dokazi proti njim obveljali, čeprav jim ne bi sodili pred običajnimi sodišči, ampak pred posebnimi vojaškimi komisijami.

Tožilstvo naj bi na dogovor pristalo tudi zato, da proces dobi zaključek. Žrtve napadov in svojci umrlih pa so se odzvali mešano. Nekateri vztrajajo, da bi morala trojico doleteti smrtna kazen, drugi pravijo, da je končanje sodnega postopka s priznanjem krivde boljše, kot da primer morda nikoli ne bi dobil epiloga.

V zaporu v Guantanamu na Kubi je zdaj še trideset zapornikov, od teh je šestnajstim odobrena premestitev, če bi jih bo katera država sprejela, enajst je obtoženih ali obsojenih, trije pa niso niti obtoženi niti jim ni odobrena premestitev. 

Priporočamo