Po poročanju japonske tiskovne agencije Kjodo bi lahko tako drugi reaktor na električno omrežje priključili v petek ali soboto. A po navedbah IAEA zaenkrat še ni jasno, v kolikšni meri je hladilni sistem reaktorja poškodovan in ali ga bo sploh mogoče z elektriko znova zagnati.

Resnično upanje pravzaprav predstavlja le nov električni vod do nuklearke, s katerim bi zagnali vodne črpalke za hlajenje jedrskega goriva.

Razmere ostajajo "zelo resne"

Razmere v japonski jedrski elektrarni Fukušima in njeni okolici ostajajo "zelo resne", a relativno stabilne, je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal namestnik generalnega direktorja agencije Graham Andrews. Po njegovih besedah se razmere v nuklearki v zadnjih 24 urah "niso bistveno poslabšale".

Agencija s sedežem na Dunaju je danes tudi sporočila, da se je sevanje na območju okoli nuklearke danes znatno povečalo, medtem ko se v Tokiu ni bistveno spremenilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stanje v jedrski elektrarni je sicer po ocenah IAEA še naprej resno. V prvem in tretjem reaktorju gorivne palice voda prekriva le do polovice, v drugem reaktorju voda sega nekoliko čez polovico gorivnih palic, še poroča APA.

Japonska vojska hladi reaktorje z vodnimi curki, zaradi sevanja do sedaj zbolelo 21 zaposlenih

Japonski vojaški helikopterji so med današnjim poskusom hlajenja reaktorjev v poškodovani jedrski elektrarni Fukušima na reaktorje zlili 30 ton vode. Po podatkih Mednarodne agencije za atomsko varnost je najmanj 20 zaposlenih zbolelo zaradi izpostavljenosti sevanju. Že prej je bilo v elektrarni Fukušima Daiči ranjenih 19 ljudi, dva pa pogrešajo.

Po helikopterjih so danes poškodovane reaktorje zalivali tudi z vodnimi curki z vojaških vozil. Vojska je danes uporabila dve od skupno petih vozil, ki so jih poslali na prizorišče nesreče in s katerimi skušajo brizgati vodo na tretji reaktor, da bi ohladili gorivne palice.

Predtem so že z vojaškimi helikopterji na tretji in četrti reaktor v poškodovani nuklearki zlili 30 ton vode, vendar pa ti poskusi po videoposnetkih sodeč niso bili preveč uspešni, saj naj bi voda padla mimo ciljanih objektov, poroča britanska mreža BBC.

Japonski obrambni minister Tošimi Kitazava je danes dejal, da bodo uporabili tudi enajst vojaških letal, s katerimi bodo skušali zlivati vodo nad nuklearko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Interaktivna infografika: Kako pride do taljenja sredice in Najhujše jedrske katastrofe doslej

IAEA je medtem na svoji spletni strani objavila uradne podatke japonske vlade o številu zaposlenih, ki so po eksploziji utrpeli poškodbe ali bili izpostavljeni sevanju v nuklearki Fukušima. Med skupno 25 poškodovanimi je več zaposlenih upravitelja nuklearke Tepco utrpelo manjše poškodbe, dva pogrešajo, dva sta "nenadoma zbolela", še štirje so utrpeli manjše poškodbe ob eksploziji v prvem reaktorju 11. marca, enajst pa jih je bilo poškodovanih ob eksploziji v tretjem reaktorju 14. marca, je razvidno iz poročila japonske vlade s 16. marca, ki ga je objavila IAEA.

Moderni samuraji: Delavci, ki poskušajo preprečiti katastrofo v jedrski elektrarni Fukušima

Po podatkih Japonskega atomskega industrijske foruma, ki jih je objavila slovenska uprava za jedrsko varnost, je bilo danes ob 11.10 hitrost sevanja na ograji elektrarne v Fukušimi 646,2 mikrosiverta na uro. Po podatkih spletnega portala Nucnet pa je bilo danes ob 3.20 po srednjeevropskem času sevanje okoli glavnega vhoda v nuklearko 1900 mikrosivertov na uro, malo pred tem pa je bila izmerjena najvišja vrednost 6400 mikrosivertov na uro.

Človek ob rentgenskem slikanju prejme dozo približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja sevanja iz okolja okoli 0,035 mikrosiverta. Doza okoli enega siverta (milijon mikrosivertov) sicer povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je doza nad tremi siverti običajno že smrtna za približno polovico tistih, ki bi jo prejeli v enem mesecu.

Na Japonsko prispel generalni direktor IAEA

Skupno 21 ljudi je bilo izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, od teh so pri 17 zaposlenih ugotovili radioaktivne delce na obrazu, vendar jih zaradi nizkega sevanja niso prepeljali v bolnišnico, medtem ko je bil eden izpostavljen znatnemu sevanju. Med izpostavljenimi sevanju sta bila še dva policista in gasilec, čigar zdravstveno stanje še preučujejo.

IAEA je tudi opozorila na visoke temperature v bazenu za izrabljeno gorivo v Fukušimi. Po navedbah strokovnjakov se giblje temperatura v bazenu v normalnih razmerah pod 25 stopinj. Zaradi težav s hlajenjem reaktorjev, ki so nastale po potresu in cunamiju, pa so se temperature v četrtem reaktorju v minulih dneh povzpele na 84 stopinj, v petem in šestem reaktorju pa so se povzpele na 60 stopinj in več.

Na Japonsko naj bi danes prispel generalni direktor IAEA Jukijo Amano, da bi si iz prve roke ogledal, kako poteka reševanje jedrske nesreče v Fukušimi.

Na žalost gre v elektrarni vse po črnem scenariju

Poglejte si pot radioaktivnega oblaka: Interaktivno grafiko pa si lahko ogledate tudi na strani NY Timesa (s klikom na sliko)

(Foto: Reuters)