Ko svetovni rekord ni dovolj za zlato, bi bil lahko naslov nad finalom na 200 m prosto. Vse tri dobitnice medalj so bile namreč v sredinem finalu hitrejše od svetovnega rekorda, ki ga je v sredo postavila Federica Pellegrini, med dobitnicami pa je tudi 20-letna članica Žita Gorenjke Radovljice, ki je dokazala, da je kljub mladosti sposobna dati največ od sebe takrat, ko je to najbolj potrebno. Doslej je bila prva slovenska športnica na pekinških igrah, ki je zdržala breme favoritinje.

Finale = kriminalka

Finale na 200 m prosto je bil prava kriminalka, ki se je ne bi sramovali najslavnejši režiserji. Kitajka Pangova je po pričakovanju krenila najhitreje, za njo Pellegrinijeva, ameriška rekorderka Katie Hoff in skoraj povsem v ozadju Sara Isakovič, ki je ni zmotil hiter začetek tekmic in je popolnoma obdržala svoj ritem plavanja, čeprav ji je Kitajka ušla že za devet desetink. "Vedela sem, da moram plavati svojo tekmo, da ne smem prehitro začeti in slediti tekmicam. Seveda pa sem morala v finalu nekaj dodati, a sem začela zelo sproščeno." Že na polovici proge sta Italijanka in Kitajka zamenjali mesti, Isakovičeva pa se je z drugim izidom druge razdalje prebila na četrto mesto, a je za italijansko šampionko, ki je doma v bližini Benetk, zaostajala že skoraj sekundo, prednost pred ostalimi tekmicami je bila majhna.

V napad v drugi polovici

Druga polovica proge je odločala o zmagovalki in medaljah, Isakovičeva pa je krenila v napad. Na tretji dolžini bazena je bila daleč najhitrejša med vsemi in prednost Pellegrinijeve se je stopila na pol sekunde, dve desetinki je zaostajala Američanka, tri Kitajka. Začel se je lov na Italijanko, ura, ki kaže vmesne čase za svetovni rekord pa je pokazala, da so vse štiri plavalke hitrejše od dva dni starega svetovnega rekorda. "Zadnjih 50 metrov sem morala napadati, videla sem, da smo vse skupaj. Z vsakim zavesljajem se je razlika malce zmanjšala." Isakovičeva je bila vse bližje Italijanki, ki se ni predala in v zadnjih 30 metrih sta bili tekmovalki praktično poravnani. Vse je kazalo, da bo Isakovičeva celo zmagala, a je Pellegrinijeva zbrala zadnje atome moči in obdržala za plavanje minimalno prednost 15 stotink. Iz ozadja pa se je skoraj neopazno bližala Kitajka, a je njen dosežek na koncu zadostoval za bron. Izjemno je plavala tudi Hoffova, ki je na zadnji dolžini malce popustila, vseeno pa dosegla ameriški rekord. Prva, ki je čestitala Pellegrinijevi za zmago, je bila prav Isakovičeva.

"Fantastično! Živim svoje sanje!"

V cilju sta bili Pellegrinijeva in Isakovičeva, ki sta povrh vsega vrstnici, prvi ženski v zgodovini plavanja, ki jima je 200 metrov prosto uspelo odplavati v manj kot 1:55 minute. "Takoj sem pogledala številko, ki označuje končno uvrstitev in nato sem videla še čas. Fantastično. Živim svoje sanje," je povedala evropska prvakinja Isakovičeva, ki se ni mogla načuditi dobremu izidu: "Izida 1:54 si sploh nisem upala napovedati. Nisem pričakovala, da bomo plavale tako hitro."

V njen uspeh je vseskozi verjel njen trener Miha Potočnik, ki je sezono s svojo plavalko začel z dosežkom 1:58,19 in sledili so sami presežki. Marca naslov evropske prvakinje in dosežek 1:57,4, kasneje pa je na vseh večjih tekmah popravljala osebni rekord, ki se je v Dubrovniku prvič ustavil pri dosežku pod 1:56. Že takrat je Potočnik napovedal, da lahko Sara plava svetovni rekord, ki je takrat znašal 1:55,52 sekunde. "Vedel sem, da je Sara lahko hitrejša od tega dosežka in to je dokazala tukaj že v predtekmovanju, kjer bi po moji oceni lahko bila še nekaj hitrejša. Vesel sem, da je pokazala, da je zrela športnica, tukaj je odplavala kot sva se dogovorila. Vedel sem, da je dobro pripravljena, a me je s samim dosežkom tudi malce presenetila. Vesel sem, da po sezoni odhaja na študij v Ameriko z lepo popotnico." Plavalka, ki je nato dosežek iz Dalmacije v Pekingu dvignila še za sekundo, je malce presenetila tudi njega, obenem pa mu je izpolnila eno največjih želja v življenju.