Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija obžalujejo, da se je v nedeljo zgodil strelski obračun med romskima družinama. »Žrtev tega streljanja je bila mladoletna deklica. Na srečo ni šlo za tragičen izid, ampak za hujšo telesno poškodbo,« je povedal. Po njegovem prepričanju je dogodek še eden v nizu dokazov, da so Romi sami sebi največja grožnja. Ob tem je znova spomnil tudi na večletno neukrepanje države na področju romske problematike.

Preberite tudi: Zablodela krogla zadela osnovnošolsko deklico, strelcu vaščani zažgali hišo

»Floskule, da gre za nestrpnost med večinskim prebivalstvom in Romi, tukaj ne delujejo več. Tudi floskule, da so v Prekmurju znali urediti zadeve, tukaj ne delujejo več,« je dejal in dodal, da je retorično vprašanje, ali je šlo za nelegalno orožje in ali ima storilec še kakšen drug vir prihodka razen socialnih transferjev. »Samo s terenskimi obiski visokih vladnih predstavnikov problematike ne bomo rešili,« je poudaril, vladno koalicijo pa pozval k čimprejšnjemu ukrepanju, saj da problematika ne bo rešena z nekaj zakoni in v le nekaj letih.

Novo mesto, Mestna obcina Novo mesto.Novinarska konferenca stirih zupanov o romski tematiki.Zupan MO Novo Mesto Gregor Macedoni.

Gregor Macedoni, župan novomeške občine: »Samo s terenskimi obiski visokih vladnih predstavnikov problematika ne bo rešena.« Foto: STA

Sprememba zakonodaje je nujna

Navedbe novomeškega župana je potrdil tudi kočevski podžupan Gregor Košir, ki začasno opravlja funkcijo župana. Po njegovih besedah je teren ponovno pokazal, kako »stvari stojijo v realnosti, ne v Ljubljani«. »Občine bomo pri reševanju romskih vprašanj svojo nalogo opravile, nujno pa bo treba spremeniti zakonodajo. Apeliram na ministre,« je rekel in dodal, da bodo poskrbeli za šolanje romskih otok in dodatne zaposlitve za Rome, a država mora najprej urediti osnovne varnostne razmere. Ponovno je notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju in ministrici za pravosodje Andreji Katič predlagal, da se postopki v primerih kaznivih dejanj pospešijo.

Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je izpostavil nekaj dogodkov, ki naj bi se v občini zgodili minuli konec tedna. Med drugim naj bi policisti obravnavali požar na strehi v enem izmed romskih naselij in poškodovanje gostinskega lokala. »Tudi policisti so moji občani in se mi smilijo. Nimajo pooblastil, zato se lahko vsak, ki ima pet minut časa, iz njih norčuje,« je povedal in dodal, da podpira socializacijo in integracijo vseh občanov. »Če moj sin dela neumnosti, morate zapreti njega in mene, če je mladoleten,« je prepričan.

Tudi v Posavju se bo besedah župana občine Brežice Ivana Molana razmere ne izboljšujejo, čeprav sta tako krška kot brežiška občina veliko vložili v komunalno opremljenost romskih naselij. »Občine bomo še naprej opravljale svoje naloge, bo pa morala svoje narediti predvsem država, ki je pristojna tako za sistem vzgoje in izobraževanja kot trg dela,« je povedal ter vlado in pristojna ministrstva pozval, naj opravijo svojo nalogo ali pa odstopijo.

Z neukrepanjem namreč delajo škodo vsem, predvsem pa tistim Romom, ki se kljub trenutnemu dogajanju trudijo živeti po zakonih. »Prišli smo v obdobje, ko se občani bojijo tudi tistih Romov, ki pridejo z dobrimi nameni. S tem ne pomagamo romski skupnosti, ampak ji delamo škodo. Upam, da bodo to končno spoznali predvsem v parlamentu, kjer si še vedno zatiskajo oči,« je še dejal Molan.

Po zadnjih podatkih je bila v nedeljskem streljanju ranjena deklica, a ni v smrtni nevarnosti. 

Priporočamo