Starši, ki so pediatra nedavno iskali v Zdravstvenem domu Ljubljana, so opazili, da lahko predšolske otroke vpišejo samo še pri eni zdravnici. Možnost izbire se krči iz leta v leto. Lani jeseni so mlajše otroke na novo opredeljevale tri pediatrinje tega zdravstvenega doma, konec leta 2021 pa je bilo prostih pediatrov v zdravstvenem varstvu predšolskih otrok sedem.

Nekoliko bolje je pri oskrbi šolskih otrok, kjer lahko družine glede na zadnjo objavo ljubljanskega zdravstvenega doma izbirajo med šestimi pediatri. Tudi v tem primeru pa je prostih specialistov vse manj: še letos spomladi je šolarje vpisovalo devet pediatrov. Po podatkih Sledilnika Zdravniki otroke v Ljubljani na novo sprejemajo tudi trije pediatri, ki delujejo v okviru koncesije. Marca so bili prosti štirje med njimi. Iz aktualnega razpisa, ki ga je objavila Mestna občina Ljubljana, je razvidno, da nameravajo podeliti koncesijo za 0,6 programa pediatrije.

V glavnem mestu so pediatra sicer pogosto prisiljene iskati tudi družine iz krajev v širši okolici, kjer otrok na novo ne opredeljujejo v nobeni od ambulant. Brez prostih pediatrov so med drugim ostali v Logatcu, na Vrhniki, v Medvodah, Škofji Loki, Grosupljem in Ivančni Gorici, je razvidno iz spletne strani Sledilnik Zdravniki.

Zdravniki raje v bolnišnice

V ljubljanskem zdravstvenem domu pojasnjujejo, da so letos zaposlili tri pediatre, iz tamkajšnjega zdravstvenega varstva otrok pa je odšlo šest zdravnikov, štirje med njimi zaradi upokojitve. Številni pediatri se po končani specializaciji raje kot za osnovno zdravstvo odločijo za delo v bolnišnici, opažajo. V ljubljanskem zdravstvenem domu sicer računajo na skorajšnje zaposlitve zdravnikov iz tujine in specializante. V delo vključujejo tudi upokojene zdravnike, pri katerih pa se pacienti ne morejo opredeliti.

»V preteklosti nismo imeli težav pri zaposlovanju pediatrov, a časi se tako kot v drugih panogah in na drugih ravneh spreminjajo tudi pri nas,« ugotavlja Karmen Tomažič, predsednica komisije za zdravstveno varstvo predšolskih otrok v Zdravstvenem domu Ljubljana. Tamkajšnji pediatri, ki od ponedeljka do petka delajo v rednih ambulantah, se morajo vključevati tudi v dežurno službo na pediatrični nujni pomoči, je spomnila. Ta deluje vsak dan v tednu od 19. ure zvečer do 7. ure zjutraj in ves dan ob sobotah, nedeljah in praznikih. Pot do samostojnega dela zdravnika pediatra je dolga, je še poudarila Karmen Tomažič, mest, ki so pediatriji odmerjeni na razpisih za specializacije, pa ni dovolj. Poklic primarnega pediatra je ob veliki odgovornosti sicer tudi izjemno lep, je poudarila.

Za digitalizacijo, ki bi uporabnikom pomagala

Na letošnjem spomladanskem razpisu za specializacije je v nacionalnem delu, kjer se zdravniki ne zavežejo posameznemu delodajalcu oziroma kraju, ob 12 mestih za pediatrijo prispelo 17 vlog. Podatki Zdravniške zbornice Slovenije po drugi strani kažejo na manjše zanimanje za specializacije pri posameznih zavodih. Ob enajstih mestih za pediatrijo je bilo prijav v tem primeru šest.

Pediatri so medtem že vrsto let opozarjali, da se bliža obdobje množičnega upokojevanja v tej stroki. »Starostna struktura pediatrov na primarni ravni se slabša, potrebujemo več novih moči. Podobno kot je bila prioriteta pri razpisih za specializacije družinska medicina, bi morala postati tudi pediatrija,« ugotavlja pediater Denis Baš. Da bi se želeli zdravniki po zaključeni specializaciji zaposlovati v osnovnem zdravstvu, pa bo treba poskrbeti tudi za boljše pogoje dela, je poudaril. Administrativne naloge je po njegovih besedah smiselno z zdravstvenih delavcev prenesti na »nemedicinski« kader, nekatere kompetence pa na zdravnikove sodelavce v timu. »Ukrepa, s katerim bi sedanje težave rešili čez noč, ne vidim. Moramo pa stvari poenostaviti,« je ocenil Baš, ki vodi sekcijo za primarno pediatrijo pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva. Eden od odgovorov na sedanje dogajanje je po oceni sogovornika tudi v digitalizaciji, ki pa mora biti prilagojena uporabnikom, torej zaposlenim v zdravstvu in pacientom. »Spremembe morajo biti uporabne v praksi, da ne bo osebje izgubljalo še več časa,« je opozoril. 

Priporočamo