»Konkretnih odgovorov nismo prejeli, neznank je celo še več kot prej,« je  nadaljevanje pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo povzela Irena Ilešič Čujović, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Katere neznanke so se pojavile tokrat? »Plačna skupina J,« je odgovorila sindikalistka in dodala: »Doslej smo menili, da jo bomo urejali znotraj našega plačnega stebra, zdaj to ni več gotovo. Enako velja za plačni skupini F in B, v kateri so med drugim uvrščeni strokovni delavci oziroma direktorji in pomočniki direktorjev, strokovni vodje in glavne medicinske sestre.« Vladni pogajalci so jim  pojasnili, da za uskladitev teh plačnih skupin potrebujejo več časa.

Časa za dogovor vladi Roberta Goloba zmanjkuje: v skladu z aprilsko zavezo mora dogovor z reprezentativnimi sindikati skleniti do konca maja. Sprejeta rešitev mora biti nato do konca junija vložena v zakonodajni postopek. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada prevzela odgovornost, je v začetku aprila napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Minister ostaja optimist in je prepričan, da jim bo uspelo skleniti dogovor po zastavljeni časovnici.

Fides: Predlog je zapoznela prvoaprilska šala

Časnik Večer je razkril podrobnosti ponudbe vladne pogajalske skupine pod vodstvom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Če Fides pričakuje približno 100-odstotni dvig zdravniških plač, vlada zdravnikom in zobozdravnikom ponuja bistveno manj. Večina bi pridobila nekaj sto evrov bruto mesečno. Najvišje povišanje plače, 573 evrov bruto, bi po prevedbi na novo plačno lestvico doživeli zdravniki brez specializacije po opravljenem sekundariatu. »Če bodo vztrajali pri takem predlogu, bo javno zdravstvo razpadalo naprej,« je pesimističen podpredsednik Fidesa Janusz Klim. Predsednik Fidesa Damjan Polh je ponudbo označil za zapoznelo prvoaprilsko šalo. Predlagana plačna lestvica je po mnenju sindikata nesprejemljiva. »Mi smo bili vedno za to, da se pogajamo, vendar na takih osnovah ne vidimo rešitev pri reševanju javnega zdravstva,« je za Radio Slovenija dejal Polh.

Nezadovoljiv je tudi predlagani dvig plač medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ocenjujejo sindikalni pogajalci. Vsi, ki že zdaj začnejo v plačnih razredih pod minimalno plačo, bi namreč višje plače začeli prejemati šele ob prevedbi plačne lestvice leta 2025. Večina preostalih bi pred tem pridobila kvečjemu en plačni razred oziroma za štiri odstotke višjo plačo, nekatere poklicne skupine, denimo farmacevtski začetniki, niti tega ne.

Nekaterim bi se plače celo znižale

Po vladnem predlogu bi se nekaterim skupinam zaposlenih plača celo znižala za štiri odstotke. Bešič Loredan je zagotovil, da je prišlo do napake in da po prenovi sistema nihče ne bo imel nižje plače. Po njegovih besedah tudi ne drži, da najbolj izkušenim zdravnikom niso ponudili nič, saj je treba upoštevati pretekle dvige, je poročala STA. Minister zdaj pričakuje celovit protipredlog sindikatov, da bodo lahko izračunali njegove finančne učinke. »Zato, da bomo imeli uravnotežen steber in bo plačni sistem funkcioniral naslednjih 15 let,« je dejal.

»Iz vladne ponudbe ne morem razbrati, kaj naj bi bila dodana vrednost pogajanj, upoštevajoč, kako krvavo potrebujemo vsakega obstoječega zaposlenega,« pravi Irena Ilešič Čujović. »Smisel pogajanj naj bi vendarle bil, da z njimi nekaj pridobimo.«

Priporočamo