Zgolj 42 dni ima vlada Roberta Goloba še časa, da izpolni svojo zavezo in sklene dogovor z reprezentativnimi sindikati o bodočem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo. Doslej je vladna pogajalska skupina razkrila zgolj obrise svojega predloga, konkretnih rešitev za odpravo anomalij in koncepta ureditve plač in drugih pravic ter obveznosti pa še ni predstavila. Toliko bolj je sindikalne pogajalce presenetilo obvestilo v torek popoldne, da vladna skupina odpoveduje za današnjo sredo predvideno nadaljevanje pogajanj. Odpovedala je tudi usklajeni termin sestanka v prihodnjem tednu.

Uradni razlog odpovedi: današnja pogajanja naj bi onemogočila interpelacija vlade, je odgovorilo ministrstvo za zdravje. Za prihodnjo sredo dogovorjeni termin pa so odpovedali zaradi četrtkovih obveznosti na dan boja proti okupatorju. Pogajanja naj bi se zato nadaljevala šele po počitnicah, tretjega maja. »Odpoved je izraz nerazumevanja pomena iskanja rešitev za ureditev razmer,« je ogorčena Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Zaradi odpovedi zaostrena časovna stiska ne bo pozitivno vplivala na kakovost dogovorjenega. Odgovornost za nastale posledice bo morala prevzeti vlada.

Fides: pogovori izgubljajo smisel

Oster je bil tudi odziv Fidesa. Pogovori, v katerih se postavlja termine le zato, da se jih krši, izgubljajo smisel, ocenjujejo v sindikatu, ki mu predseduje Damjan Polh. »Glede na zastavljeni rok, prvi junij, bi morali zadnji mesec usklajevati le še podrobnosti. Namesto tega ostajamo brez osnovnih obrisov, kako naj bi bil videti nov plačni sistem v zdravstvu in socialnem varstvu,« je sindikat zapisal v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala tudi Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo.

Zdravniške organizacije zahtevajo, da vladna pogajalska skupina še ta mesec predstavi celovit predlog vsebin zdravstvenega plačnega stebra, vključno s tarifnim delom. »S tem bo dan jasen signal prebivalstvu in zaposlenim v zdravstvu, v katero smer bo šel javni zdravstveni sistem. S tem bo olajšana odločitev vsem tistim, ki še vztrajajo v sistemu z upanjem na obljubljene spremembe,« so zapisale.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sta oktobra lani s sindikatom Fides podpisala stavkovni sporazum, v katerem sta se zavezala, da bo plačni steber za zdravstvo oblikovan do prvega aprila. Konec marca sta rok za oblikovanje stebra prestavila na prvi junij, sprejeta rešitev mora biti najkasneje 30. junija vložena v zakonodajni postopek. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada prevzela odgovornost, je v začetku meseca napovedal minister za zdravje.

Fides je marca predlagal vzpostavitev ločenega plačnega stebra za zdravnike, v katerem bi se višina obstoječih plač zdravnikov podvojila. Najnižja osnovna plača zdravnika z licenco bi znašala 3539 evrov bruto, plača starejšega specialista pa najmanj 8257 evrov bruto. 

Priporočamo