Društvo Srebrna nit je danes začelo zbirati 5000 podpisov za predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se bo iztekel 22. junija. Zakon vsem polnoletnim osebam, ki so sposobne odločati o sebi in ki doživljajo neznosno trpljenje brez obetov izboljšanja, daje možnost mirnega in dostojanstvenega konca življenja ob izbranem času in na izbranem kraju, če je takšna njihova trdna in pristna volja. Izjema so osebe, ki niso sposobne odločati o sebi, in psihični bolniki z akutnimi duševnimi motnjami. Če bo pobudnikom v roku uspelo zbrati dovolj podpisov, se bo začel zakonodajni postopek.

Zakon predvideva stroge pogoje

Predlog določa stroge pogoje, pod katerimi bi bila sprejeta odločitev o prostovoljnem končanju življenja. Pred odločitvijo bi bilo treba preučiti vse možnosti za zdravljenje in se pogovoriti z lečečim zdravnikom, psihiatrom in drugimi strokovnjaki. Predvidena je obvezna notarska overovitev pacientove prošnje in informirane odločitve. Recept za smrtonosno učinkovino bo izdala posebna komisija, ki bo zaradi varnosti pred zlorabami ves čas nadzorovala postopek. Pooblastila bo tudi posebnega zdravstvenega delavca, da prevzame smrtonosno učinkovino v lekarni in jo prinese bolniku. Predlog predvideva, da trpeči človek sam vnese smrtonosno učinkovino v svoje telo. Le če se ugotovi, da sam tega ne more narediti, bo to storila druga oseba. Pacient lahko postopek kadar koli prekliče, predvidena je tudi možnost ugovora vesti za zdravnike.

V Sloveniji razprava o evtanaziji poteka že več kot deset let. Vodstvi Slovenskega zdravniškega društva in Zdravniške zbornice pomoči pri končanju življenja nasprotujeta. Leta 2019 je bila med zdravniki družinske medicine izvedena anketa, ki je pokazala, da pomoči pri končanju življenja v vseh primerih (evtanazija in pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, pri kateri pacient smrtonosno učinkovino v telo vnese sam) nasprotuje 43 odstotkov zdravnikov. Iz raziskave Slovensko javno mnenje 2022 pa je razvidno, da je leta 2009 evtanazijo kot sprejemljivo ocenilo 60 odstotkov vprašanih, leta 2022 pa že 74 odstotkov.

Politika poudarja široko soglasje

Politične stranke poudarjajo, da gre za izjemno pomembno temo, ki zahteva temeljito razpravo. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je dejal, da mora biti zaradi občutljivosti to tema vseh državljanov in ne zgolj odločitev katere koli politike. Iz SD so sporočili, da podpirajo pravico posameznika do evtanazije, a da odločitev o tem zahteva široko družbeno soglasje. Predlog zakona podpirajo tudi v Levici: »To odločitev mora posameznik sprejeti izključno na podlagi zdravstvenega stanja in brez vsakršnih pritiskov.« Opozicija predlogu odločno nasprotuje.

Podpis podpore zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je mogoče oddati na več načinov, bodisi osebno na upravni enoti ali v krajevnem uradu, lahko pa ljudje predlog podprejo tudi elektronsko prek eUprave. Podrobnejše informacije o možnosti oddaje podpisa so naštete tudi na spletni strani mojezivljenje.si, kjer so navedeni tudi odgovori na najbolj pogosta vprašanja, dvome in pomisleke glede tega, kaj prinaša predlog zakona. Na spletni strani si je mogoče prebrati tudi mnenja podpornikov zakona, med drugimi nekdanjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra, sociologinje Biserke Marolt Meden in filozofa Tineta Hribarja.

Priporočamo