Na Zavodu za transfuzijsko medicino (ZTM) že dobra dva meseca čakajo na odločitev vlade o soglasju k imenovanju Petra Kavčiča za direktorja. V svetu zavoda, kjer so Kavčiča za bodočega direktorja imenovali 25. aprila, so ministrstvo za zdravje minuli teden z dopisom prosili za soglasje. Nekateri sogovorniki v zdravstvu, ki ne želijo biti imenovani, ob dogajanju omenjajo nerazrešene dileme glede vloge tega zavoda v prihodnje.

»Stvari se nikakor ne ustalijo«

Na ZTM so doslej leteli pomisleki na račun cen krvnih pripravkov, pojavljala pa so se tudi razmišljanja, da bi bilo del njegove dejavnosti smiselno prenesti na UKC Ljubljana. Predsednica sveta zavoda Mojca Stoschitzky ocenjuje, da je smiselno ohraniti dosedanjo vlogo ZTM. »Čeprav je majhna, je to zelo pomembna ustanova. Na svojem področju so strokovnjaki,« je dejala. V svetu so s pomisleki glede cen seznanjeni, je potrdila, a po njihovem niso utemeljeni. ZTM teh cen ne določa samovoljno in mimo meril, ugotavlja predsednica sveta.

V času Kavčičevega vodenja zavoda so se odnosi občutno izboljšali, je dodala. Tudi sicer ne vidijo razloga, da mu ne bi odmerili polnega mandata. Dolgotrajno čakanje na soglasje povečuje negotovost, ugotavlja Mojca Stoschitzky. »Menjave direktorjev so bile zelo pogoste in stvari se nikakor ne ustalijo.«

Morebitnih pomislekov
še niso razkrili

Na pojasnila ministrstva za zdravje, ali razmišljajo o spremembi vloge tega zavoda, še čakamo. Prav tako ni znano, kakšni so morebitni pomisleki glede soglasja h Kavčičevemu imenovanju na direktorsko mesto. Z ministrstva so doslej sporočili le, da bo javnost pravočasno obveščena o nadaljnjih korakih pri postopku imenovanja direktorja.

Kavčič je bil na mesto vršilca dolžnosti lani jeseni imenovan po razrešitvi dotedanjega direktorja zavoda Steva Lekiča. Slednjemu so v svetu zavoda očitali premajhno skrbnost pri gospodarjenju in odstavljanje vodilnih na oddelkih. Lekič je vztrajal, da so bile njegove poteze upravičene, očitke glede poslovanja pa je zavrnil. Zatrjeval je tudi, da so se odnosi v tej instituciji po njegovem prihodu izboljšali. Na mesto direktorja s polnim mandatom je bil imenovan leta 2021, prej pa je bolnišnico vodil kot vršilec dolžnosti. Na ZTM je bilo sicer burno že pred Lekičevim mandatom: njegov predhodnik Branko Matjašec je ob odstopu konec leta 2019 omenjal pritiske, zaradi katerih ne morejo ustrezno optimizirati procesov v zavodu. 

Priporočamo