Strokovnjakinja za vedenje mačk Pšena Kovačič, ki bo na dan odprtih vrat vodila izobraževanje, je dejala, da živali »odlično zaznavajo našo elektrokemično sliko« in se temu primerno ali neprimerno odzovejo. Po njenih navedbah so nekatere živali bolj naklonjene temu, da nas tolažijo, medtem ko se druge umaknejo od občutene negativne energije.

Našemu počutju lahko živali pomagajo psihično ali fizično. Kot je povedala Kovačič, se mačke uležejo na boleča, poškodovana ali patološka mesta in s svojim predenjem ter toploto pripomorejo k zdravljenju trdih in mehkih tkiv.

Kovačič se strinja z mitom, da se mačke navežejo na okolje, medtem ko so psi bolj naklonjeni svojemu lastniku. Kot je dejala, so mačke v osnovi bolj samostojna bitja, zato za njih bolj velja samoudomačitev, ne udomačitev. Meni, da se bodo mačke ob neuspeli vzpostavitvi ljubečega in spoštljivega odnosa bolj navezale na prostor kot na človeka.

230 mačk čaka na posvojitev 

Vodja Zavetišča Ljubljana Tanja Ferenčak je izpostavila odgovorno lastništvo, kamor spada tudi sterilizacija in kastracija mačk. »V zadnjem času so zavetišča polna mačjih mladičev, ki so nezaželeni in pristanejo v zavetiščih.« Po njenih besedah, so donacije, posvojitve in širjenje informacij o pravilni oskrbi in možnosti posvojitve v veliko pomoč.

Kot je dejala, si je vse živali v njihovem zavetišču možno ogledati tudi na njihovi spletni strani. V primeru odločitve za posvojitev po izpolnitvi spletnega obrazca sledi obisk v dogovorjenem terminu. Po njenih navedbah imajo v zavetišču 230 mačk in 42 psov, v soboto bo mačk na voljo za posvojitev okoli 50.

V soboto popoldne bo na dan odprtih vrat med drugim na voljo posvojitev mačk brez predhodnega naročila, pogovor o mačkah in odnosu do njih s strokovnjakinjo Kovačič, ogled zavetišča živali in predstavitev dela oskrbnika. Dan odprtih vrat bo potekal med 14. in 18. uro.

Priporočamo