Čeprav je sam predsednik stranke Gibanje Svoboda in premier Robert Golob v javnosti ustvaril vtis, da Mojca Šetinc Pašek že slab mesec dni ni več članica stranke Gibanje Svoboda, kot kaže ni tako. Šele danes je Šetinc-Paškova namreč prejela sklep o svoji izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda, kot ključen razlog za njeno izključitev pa je v tem sklepu med drugim naveden intervju, ki ga je poslanka dala za medij, ki ga berete. Sklep o izključitvi smo pridobili in ga objavljamo v PDF obliki na tej povezavi. Iz sklepa med drugim izhaja, da bo izključitev omenjene poslanke iz stranke Gibanje Svoboda dokončna šele čez petnajst dni.

»Brez glasu proti«

24. oktobra je predsednik stranke Gibanje Svoboda in premier Robert Golob stopil pred medije in povedal, da je svet stranke Gibanje Svoboda brez glasu proti odločil, da poslanko Mojco Šetinc Pašek in bivšega poslanca LMŠ ter svetovalca v kabinetu Klakočar Zupančičeve Roberta Pavšiča izključijo iz stranke. Dan kasneje je Šetinc Paškova prejela pobudo sveta stranke (v PDF obliki jo objavljamo na tej povezavi) za svojo izključitev. Med razlogi za izključitev so v tej pobudi navedeni predvsem primeri »neusklajenega komuniciranja«, denimo njena izjava, da so očitki na račun nekdanje ministrice Sanje Ajanović Hovnik boleči, ter njen zapis na facebooku, »če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca«. Zapis se je nanašal na obrambnega ministra Marjana Šarca in njegove sporne načrte za snemanje vojaškega resničnostnega šova. V pobudi za izključitev je bilo kot sporno navedeno še njeno ravnanje ob razreševanju ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, ko je kljub podpori sklepa v državnem zboru rekla, da je razlogi za razrešitev ministrice niso prepričali. Mojca Šetinc Pašek bi se lahko zoper to pobudo za izključitev pritožila v osmih dneh od prejema in ker se ni, je bila tudi sama prepričana, da od preteka tega roka ni več članica stranke.

Še 15 dni

A temu ni bilo tako. Šele danes je namreč Šetinc Paškova prejela sklep o svoji izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda. Pridobili smo ga tudi na Dnevniku. Iz dokumenta je razvidno, da so v stranki našli dodatne razloge, zakaj Mojce Šetnc Pašek ne želijo več v svojih vrstah: »Ga. Mojca Šetinc Pašek se zoper navedbe v pobudi za izključitev v navedenem roku ni izjasnila. Svoje stališče in nasprotovanje tej odločitvi je izrazila preko sredstev javnega obveščanja, predvsem z dajanjem izjav in intervjujev za tiskane in spletne medije. V slednjih je izrazila tudi svoje splošno nasprotovanje načinu delovanja stranke in njenega vodstva. Pri tem ni upoštevala dejstva, da postopek izključitve iz stranke še ni zaključen in da je v času tovrstnega obremenilnega podajanja informacij predstavnikom medijem še vedno članica stranke,« izhaja iz omenjenega sklepa o izključitvi. To je še zlasti zanimivo, kajti intervju je bil v Dnevniku objavljen šele 5. novembra in torej ne more utemeljevati pobude za izključitev, ki je bila spisana skoraj dva tedna prej, 23. oktobra in ki naj bi predstavljala temelj za izključitev.

V nadaljevanju ji očitajo, da je prav s komuniciranjem z mediji stranki povzročila »politično škodo« ter s tem ravnala v nasprotju s statutom stranke. Tudi na ta sklep se lahko Mojca Šetinc Pašek še pritoži v roku 15 dni. O njeni morebitni pritožbi bo odločal nadzorni odbor stranke in njegova odločitev bo dokončna. Iz tega je mogoče razumeti, da bo šele po preteku tega roka Mojca Šetinc Pašek tako rekoč pravnomočno in dokončno izključena iz Gibanja Svoboda.

Ne bo se pritožila, je povedala za Dnevnik. »Razumela sem, da sem bila na svetu stranke konec oktobra soglasno izključena iz stranke. Temu so sledila tudi vsa nadaljnja dejanja vodstva stranke. Izključili so me iz vseh odborov, kjer sem sodelovala ali jih vodila,« je dejala Mojca Šetinc Pašek. Meni, da skrajno zmeden način, na katerega so v stranki speljali njeno izključitev, pravzaprav postavlja pod vprašaj verodostojnost vseh ostalih postopkov, ki jih vodi predsednik stranke in premier, ter dodaja, da ob takšnem ravnanju vodstva stranke, kjer niti strankini interni postopki niso speljani jasno in nedvoumno, tudi sama dokončno ostaja brez besed.

Priporočamo