Kot smo izvedeli, so nekateri zaposleni v družbi Emo Orodjarna, kjer je bilo pred dvema letoma po uradno dostopnih podatki zaposlenih 191 ljudi, zadnje čase precej zaskrbljeni. Plače za maj so namreč precej zamujale. Namesto 18. junija so nakazilo prejeli šele v začetku julija. Prav tako so do zaposlenih pricurljale informacije, da naj bi v družbi v kratkem odpuščali, govori se, da bi lahko delo izgubilo okoli 30 ljudi.

Do zaposlenih so pricurljale informacije, da naj bi v družbi v kratkem odpuščali, govori se, da bi lahko delo izgubilo okoli 30 ljudi.

Na zaposlene naj bi pritiskali

Gre za najstarejšo orodjarno pri nas in eno najstarejših v Evropi, ki se ukvarja z izdelavo orodja, močno pa so vpeti v avtomobilsko industrijo, ki se povsod sooča z velikimi težavami. Da to drži, nam je neuradno potrdil eden naših virov. Žal pa odgovorov na naša vprašanja iz družbe nismo dočakali. Elektronsko sporočilo z vprašanji, kot sta ali so težave zgolj prehodne in kako je z izplačilom plač za mesec junij, smo naslovili neposredno na direktorja Marka Areha kot tudi družbo, a odgovorov nismo prejeli. Ko smo jih direktorju ponovno poslali v četrtek, smo prejeli avtomatsko povratnico, da je do 16. avgusta odsoten. Kaj natanko se v družbi dogaja, smo želeli preveriti tudi pri Sindikatu kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei), saj so imeli pred leti v Emu Orodjarni tudi svoje člane. A kot nam je povedal sekretar celjske regijske organizacije območne enote Skei Mirko Hirci, v omenjeni družbi nimajo več niti enega svojega člana. Je pa manjše število zaposlenih članov konfederacije sindikatov, kar nam je potrdil tudi njihov predsednik Gvido Novak. A je članov premalo, da bi imeli status reprezentativnega sindikata. Nam je pa eden od zaposlenih potrdil, da imajo težave. »Drži, da smo plače prejeli šele 4. julija, čeprav so nam obljubljali, da jih bomo prejeli do 18. junija. Rekli so nam, da bodo zamujale za dan ali dva, potem pa se je izplačilo zavleklo za 14 dni. Zakaj, nam niso razložili. Med vso to zmešnjavo so glavni odšli na dopust in pustili nas, zaposlene, v negotovosti in dvomih, na proizvodnjo pa pritiskali, da delo mora biti opravljeno. In nihče dela ni odklonil, delali smo, ne glede na situacijo. Lastniki oziroma solastniki, ki so si januarja izplačali dva milijona evrov, pa se smehljajo in nad zaposlenimi izvajajo mobing,« nam je dejal eden od zaposlenih, ki se, razumljivo, ne želi izpostavljati.

Gre za najstarejšo orodjarno pri nas in eno najstarejših v Evropi, ki se ukvarja z izdelavo orodja, močno pa so vpeti v avtomobilsko industrijo, ki se povsod sooča z velikimi težavami.

Pred dvema letoma izguba

Stoodstotni lastnik Ema Orodjarne je podjetje Corda – orodjarna, največji, in sicer nekaj več kot 42-odstotni delež v njem pa ima Stanko Stepišnik, prokurist v podjetju, ki je bil do leta 2013, v vladi Alenke Bratušek, minister za gospodarstvo. S položaja je takrat odstopil zaradi domnev, da so subvencije, ki so jih prejeli v Emu Orodjarni, porabili nenamensko. Stepišnik jih je sicer zavrnil. Kot je zapisal takrat v izjavi za javnost, nikoli niso ravnali nezakonito, nemoralno ali nehigienično, saj denarja niso porabili za luksuz, temveč so ga vrnili v proizvodnjo. Porabili so ga za nakup osnovnih sredstev, razvoj in raziskave pa tudi izobraževanje zaposlenih. Poleg tega se je iz postopka o dodeljevanju državne subvencije izločil. A javno objavljeni podatki o poslovanju Ema Orodjarne – zadnji so bili objavljeni za leto 2022 – niso spodbudni. Družba je pridelala dobrih 2,6 milijona evrov izgube, ustvarili pa so 11,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je najmanj po letu 2018. Čeprav podatkov o poslovanju za lani še ni, naj bi bila neuradno lanska izguba še večja. 

Priporočamo