V lekarnah v teh dneh primanjkuje zdravila imuran za ljudi z avtoimunskimi boleznimi, ki ga prejemajo nekateri revmatološki bolniki. V posamičnih lekarnah se še dobi kakšna škatlica, povedo bolniki, v marsikateri pa so ostali brez omenjenega izdelka, ki zavira delovanje imunskega sistema. V takih primerih je na policah zmanjkovalo tudi zdravil, s katerimi je mogoče imuran nadomestiti, so opozorili bolniki.

Kadar zdravilo ni dostopno, je izhod v sili tudi v potovanju čez mejo. Bolniki ga v tujini kupijo z receptom, povračilo stroškov pa lahko z računom uveljavljajo v najbližji enoti ZZZS.

Navodilo bodo prejeli poleg škatlice

V bolnišnični lekarni UKC Ljubljana imajo trenutno še nekaj tablet imurana, ki so jih naročili za bolnika na enem od oddelkov. Izdaja na recept v tem primeru ni mogoča, so pojasnili. V lekarni, ki deluje v Bolnišnici dr. Petra Držaja v Šiški, zdravila imuran v jakosti 50 mg nimajo, prav tako ni na zalogi nobene jakosti zdravila azafalk z enako učinkovino.

Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pojasnjujejo, da jih je o zamudah pri proizvodnji imurana za slovenski trg obvestil imetnik dovoljenja za promet (gre za družbo Aspen Pharma Trading Limited, op. p.). Na JAZMP so se odzvali z izdajo dovoljenja za dobavo zdravila v hrvaški ovojnini, ki pa mora biti opremljeno z nalepko s podatki v slovenskem jeziku in s slovenskim navodilom za uporabo. »Navodilo za uporabo mora biti na škatlico pritrjeno tako, da z zdravilom predstavlja enovito celoto,« so pojasnili. Dovolili so tudi začasno izjemo. Pri manjši količini zdravila, ki bo po zadnjih napovedih na voljo v začetku prihodnjega tedna, se je agencija strinjala, da bodo slovensko navodilo za uporabo pacienti v lekarni prejeli poleg škatlice zdravila. Z nalepko in slovenskim navodilom za uporabo bo imuran predvidoma na voljo v tednu od 21. do 25. oktobra, so še pojasnili na JAZMP.

Kadar zdravilo ni dostopno, je izhod v sili tudi potovanje čez mejo. Bolniki ga v tujini kupijo z receptom, so spomnili na agenciji, povračilo stroškov pa lahko, če se odločijo za to pot do zdravila, z računom uveljavljajo v najbližji enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Stroški zdravila so v takih primerih v celoti pokriti, so nam pojasnili na ZZZS. Povračila pa nasprotno ne zajemajo stroškov poti v tujino.

Težave s proizvodnjo, a tudi s cenami

Na pojasnila Aspen Pharma Trading Limited, zakaj v Sloveniji primanjkuje imurana, še čakamo. V nekaterih lekarnah je manjša količina tega zdravila sicer še na zalogi, so nam sporočili iz Lekarniške zbornice Slovenije, nimajo pa ga več dobavitelji oziroma veletrgovci. Primanjkuje tudi zdravil iz drugih terapevtskih skupin, so dodali v zbornici. Med manjkajočimi so denimo zdravila, ki jih prejemajo bolniki z visokim krvnim tlakom, zdravila za bolnike s povišanim holesterolom pa tudi zdravila za sladkorno bolezen, tista, ki jih bolniki prejemajo ob bolečini, antibiotiki in zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo ob boleznih dihal. »V povprečju manjka v Sloveniji vsak dan okrog 300 zdravil,« je izpostavila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. Takšno dogajanje je lahko povezano s proizvodnjo učinkovin, zdravil in embalaže zunaj EU, s težavami s transportom, nepredvideno večjo porabo zdravil, ki se ji industrija težko hitro prilagodi, pa tudi s cenovno politiko držav, so našteli.

Stroka opozarja na širše razloge za pomanjkanje zdravil, ki jih v zdravstvu uporabljajo že dolga desetletja. Takšna zdravila so relativno poceni, a se lahko po drugi strani ravno zato pojavljajo težave s krčenjem proizvodnje, z embalažo in distribucijo. 

Ko zdravilo proizvaja le še tovarna ali dve

Ko se patenti iztečejo in pridejo na trg tako imenovani generiki, cene padejo, je izpostavil Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na ZZZS. »Največja podjetja se takrat pogosto umaknejo, proizvodnja se seli k proizvajalcem generičnih zdravil. Kadar se obseg prodaje manjša, proizvajalci zdravilo v svojih portfeljih ukinjajo. Ko ostane proizvodnja skoncentirana na eno ali dve tovarni na svetu, se lahko pojavijo tudi težave s pomanjkanjem zdravila,« je opisal okoliščine, ki lahko privedejo do težav z dostopnostjo starih, a še vedno pomembnih zdravil. V takih primerih je smiselno olajšati vnos oziroma uvoz v državo, ugotavlja sogovornik. V zadnjem desetletju je agencija za zdravila omenjene postopke že znatno poenostavila, kar zmanjšuje možnost težav z dostopnostjo, opaža Fürst. »Seveda pa si želimo, da zdravila ostanejo na trgu s stalno dobavo,« je pristavil.

Priporočamo