Jože Podgoršek, najverjetnejši kandidat SDS za novega predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je bil dve leti (od 2018 do 2020) državni sekretar pri tedanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec, torej njena desna roka, zato drug drugega odlično poznata. Ko jo je v tretji Janševi vladi zamenjal na ministrskem mestu, je Pivčeva prek družbenih omrežij Janezu Janši sporočila: »Podgoršek je svetovni prvak v političnih akrobacijah in vzorčen primer politika, ki bi vse naredil za svoj stolček. Zdaj je na potezi predsednik vlade. Sama vsekakor ne bi pristala na to, da bi bila tako nekredibilna oseba minister.« Dnevnikova analiza Podgorškovega javnega delovanja je potrdila, da mu je Pivčeva upravičeno podelila titulo svetovnega prvaka v političnih akrobacijah.

Velika sla po funkcijah

Jože Podgoršek je bil najprej dekan Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto s plačljivim študijem, predavatelji vprašljive kakovosti in skoraj nič študenti, zato si je vrsto let neuspešno prizadeval prisesati jo na državne jasli. Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto je bil vsa leta zatočišče kadrov Slovenske ljudske stranke. Z njo je sprva simpatiziral tudi Podgoršek. To je bila njegova prva politična akrobacija. Z drugo se je srečal leta 2014, ko je v Vodicah postal občinski svetnik na listi Nove Slovenije (NSi). Leta 2015 je na predlog takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana iz vrst Socialnih demokratov (stik s stranko številka tri) postal prehranski varuh. Leta 2017 je kandidiral za predsednika Zadružne zveze Slovenije in gladko pogorel proti takrat že močno oslabelemu kralju slovenskega kmetijstva Petru Vrisku. V zadnjem obdobju se je neuspešno potegoval tudi za direktorja zadrug v Medvodah in Cerkljah na Gorenjskem.

Leta 2018 je Podgoršek na predlog tedanjega prvaka upokojenske stranke Karla Erjavca postal državni sekretar pri kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Pogoj za to funkcijo je bilo članstvo v DeSUS (politična akrobatika številka štiri), ki ga je zagrabil z vsemi štirimi. Isto leto je znova kandidiral tudi za občinskega svetnika v Vodicah. Tokrat na listi neodvisnih kandidatov (politična akrobatika številka pet).

Prilepljen na ministrski stolček

Oktobra 2020 je Podgoršek postal kmetijski minister, a je že decembra DeSUS izstopil iz Janševe vlade. V statutu stranke piše, da morajo v tem primeru odstopiti tudi ministri. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je to storil, Podgoršek ne, ker je »strokovnjak, ne politik« (politična akrobatika številka šest), je upravičeval svoj neodhod. Članstvo v DeSUS mu je sicer samodejno prenehalo, je pa ob izdatni podpori predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše (sedmi politični manever) ostal minister.

Poldrugi mesec po prevzemu ministrovanja je Podgoršek poslal v državni zbor predlog zakona, s katerim je kmetijskim šolam, ki imajo iz leta v leto manj dijakov, namenil dodatna zemljišča za njihov praktični pouk. Največ jih je dobil njegov Grm. Kot minister v Janševi vladi je tudi poskrbel, da so grmsko visoko kmetijsko šolo podržavili in jo zdaj financira državni proračun.

Romantične počitnice

Konec leta 2021 je Janševa vlada na Podgorškovo zahtevo krivdno razrešila direktorico kmetijskega sklada Ireno Majcen. Očitali so ji nevestno in malomarno delo, sama pa je v izjavah za Dnevnik vztrajala: »Odločilen razlog za mojo razrešitev so sodni postopki za večje obdelovalce zemljišč – KŽK Kranj in KG Lendava. Na sestanku na štiri oči, ki sva ga imela v sredo, 6. oktobra, ob 14.45 v njegovem kabinetu, je minister zahteval, da se v zemljiškem sporu poravnam v prid teh podjetij.«

Podgoršek je obtožbe odločno zanikal. Toda aprila 2022 je spletni portal Necenzurirano razkril, da sta s soprogo v začetku tistega leta v Bohinju preživela romantične počitnice, ki jih je plačal KŽK. Tisto podjetje torej, zaradi katerega naj bi dal razrešiti Majcnovo. »Ministrov hotelski račun smo plačali mi. Minister ni nikoli izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno,« so aprila 2022 sporočili iz KŽK. S tem primerom se še vedno ukvarja specializirano državno tožilstvo. Portal Necenzurirano je poročal, da je tožilstvo zahtevalo uvedbo sodne preiskave zoper tri osebe, domnevno tudi zoper Podgorška.

Podgoršek navijal za »tajkune«, SDS za kmete

Kmetijski sklad je državna zemljišča odvzel tudi Kmetijskemu gospodarstvu (KG) Lendava. Zdaj jih razdeljuje novim zakupnikom. SDS se goreče bori, da bi jih dobile družinske kmetije, ne znova »tajkunsko podjetje«. Toda če bi Irena Majcen ubogala Jožeta Podgorška, aktualnega kandidata SDS za predsednika kmetijske zbornice, in KG Lendava leta 2020 ne bi odpovedala zakupne pogodbe, družinske kmetije danes ne bi imele možnosti priti do te zemlje. Za koga bi se potem borila SDS?

Podgoršek je z bohinjsko romantiko in mešetarjenjem z državnimi zemljišči spravil v veliko zadrego tudi Novo Slovenijo (osma politična akrobatika), s katero se je januarja 2022 dogovoril, da bo njihov kandidat na državnozborskih volitvah. Takoj so ga, v družbi štirih takratnih ministrov NSi v belih srajcah z zavihanimi rokavi, nalimali na obcestne plakate s sloganom Čista petka. Toda 7. aprila 2022 je sledila čista ničla, ko je prišla na dan nič kaj romantična zgodba o počitnicah zakoncev Podgoršek na stroške podjetja, s katerim je sklad kmetijskih zemljišč, ki sodi v pristojnost kmetijskega ministra, v sodnem sporu. Podgoršek je 20. aprila 2022 sicer odstopil, a ker so vladni poslanci »špricali« sejo državnega zbora, na kateri bi se morali seznaniti s tem, je minister ostal do konca mandata.

No, avgusta lani se je zgodil deveti politični manever. Desusovsko-novoslovenski Jože Podgoršek je nepričakovano postal predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje ter nekaj mesecev kasneje še član Janševe vlade v senci. Zdaj je še kandidat za predsednika kmetijske zbornice. 

Prek Svobode do vodje posestva?

Takoj po političnem fiasku se je Jože Podgoršek vrnil na staro delovno mesto v Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Najprej se je v boju z Mojco Špec Potočar, članico Gibanja Svoboda, potegoval za njegovega direktorja. Ker nobeden ni dobil dovolj podpore, se je Podgoršek umaknil, v direktorsko bitko pa je namesto njega vstopila Martina Kralj, ravnateljica Grmovega dijaškega in študentskega doma ter občinska svetnica SDS v Škocjanu. Ker tudi ponovljeno glasovanje ni dalo zmagovalke, so poskusili še v tretje. Še prej je Špec Potokarjeva Jožeta Podgorška postavila za vodjo tristohektarskega posestva, ki ga je kot minister pomagal izdatno povečati. Čeprav Grm nima izobraževalnega programa za gozdarstvo, je dosegel, da so mu za šolsko prakso poleg 152 hektarjev kmetijskih zemljišč dodelili tudi kar 148 hektarjev državnih gozdov. Prej so bile šole brezplačne zakupnice državne zemlje, zdaj so njene upravljalke. To med drugim pomeni, da gre denar od prodaje lesa njim, ne več državi. Kaj šole počno s kmetijskimi zemljišči in gozdovi, nihče ne ve, saj so iz Podgorškovega zemljiškega zakona tik pred njegovim sprejetjem umaknili določilo, ki je urejalo nadzor. Naši viri pravijo, da naj bi si Podgoršek mesto vodje Grmove posesti prislužil s tem, ko naj bi pred tretjim glasovanjem o direktorici Grma na veliko lobiral za dotedanjo vršilko dolžnosti direktorice Mojco Špec Potočar, torej kandidatko Svobode (deseti akrobatski skok), in ne za Martino Kralj iz SDS. Mu bo Janez Janša za nagrado omogočil še vzpon na čelo kmetijske zbornice?

Priporočamo