Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica so na družbenih omrežjih sporočili, da je prišlo do požara v naravi. Vse obiskovalce Bohinjskega jezera naprošajo, da reševalnim službam omogočijo zajemanje vode za gašenje.

Na terenu pa so tudi gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Gorska reševalna služba Bohinj in pa enota Civilne zaščite Bohinj za reševanje na vodi.

Ugotovili so, da gre za talni požar brez dima, ki se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, torej breznih, jamah in t. i. tunelih - sifonih, kjer lahko kljub gašenju z vodo tli dlje časa. Požarišče je v velikosti približno 100 kvadratnih metrov. Med gašenjem so na kraju našli tudi drevo s sledmi, ki so značilne za udar strele. Razkopali so teren, da so odkrili žarišče požara, nato pa usmerjali helikopter SV, ki je izmet vode izvedel štirikrat.

Naključni pohodniki včeraj zaznali dim

Gorska reševalna služba Bohinj je na družbenem omrežju zapisala, da so na praznični dan mimoidoči na relaciji Črno jezero - Komna zaznali vonj po dimu. »Tisti dan smo pobočje Komarče kar dvakrat temeljito pregledali, sledi o požaru pa takrat nismo zaznali,« so zapisali. Včeraj pa so naključni pohodniki ponovno zaznali dim. Termokamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, enako pa sta potrdila prva reševalca, ki sta se prebila na zahtevni teren, kjer se je pogorišče nahajalo in začela pripravljati teren za helikoptersko posredovanje.

Zvečer je cougar štirikrat odvrgel vodo iz vreče za gašenje, kar je pogorišče dobro namočilo. Trenutno pa se trudijo, da se požar ne bi razširil in da bi ga dokončno pogasili. Gašenje se bo lahko zavleklo v noč oziroma v jutranje ure. Lokacijo požara bodo v nadaljevanju spremljali z droni, opremljenimi s termovizijsko kamero. 

Priporočamo