Izkušnja v prostorih začasnega SNG Drama Ljubljana bo v prireditvenem prostoru L56 na Litostrojski cesti seveda zelo drugačna, z nekaj poustvarjenimi vezmi z matično Dramo. Prenovljeni nekdanji industrijski kompleks, ki je v preteklih letih deloval kot večprizoriščni prostor, v zadnjih mesecih za začasno domovanje osrednjega slovenskega gledališča, ki bo v njem gostovalo med prenovo matične hiše, dobiva novo podobo. »Ta prostor je odgovoril na vse potrebe, ki jih imamo, ker imamo vse na enem mestu in se bomo sem lahko preselili kot celoten kolektiv,« je med včerajšnjim novinarskim ogledom nastajajočih gledaliških prostorov razloge za izbiro prostora L56 za začasno delovanje Drame, kar je v javnosti v preteklih mesecih odpiralo različna vprašanja, ponovno podčrtala ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel. Kar je ob ogledu gradbišča izpostavila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ko dejala, da bi bilo nemogoče, da bi bila Drama med prenovo razseljena po različnih lokacijah.

Kot je še v začasnem gledališču v nastajanju poudarila Vesna Jurca Tadel, bosta »tu dva zelo dobra in kvalitetno opremljena vadbena odra, mali in veliki oder z vsemi delovnimi prostori, ki jih Drama mora imeti, poleg tega pa so zagotovljeni tudi prostori za upravo«. Pri tem je ravnateljica gledališča izpostavila, da sta v temeljito preoblikovanem kompleksu L56 za potrebe Drame osrednja prostora, dvorana velikega odra in Mala Drama, na novo postavljena in bosta tako gledališki dvorani z vsemi svojimi značilnostmi. S tem da bo v veliki dvorani 361 sedežev, kar je nekaj manj, kot jih je bilo v matični hiši s 420 sedeži, medtem ko bo v dvorani Male Drame na začasni lokaciji enako število sedežev, kar je 100 stolov. Poleg tega bo strop v mali dvorani na Litostrojski nekoliko višji, kar bo omogočalo drugačne scenografske rešitve, večji pa je tudi začasni veliki oder, kar pomeni, kot je še dejala Vesna Jurca Tadel, da bodo morali predstave iz prejšnjih sezon na neki način prilagoditi.

»V primerjavi z matično hišo bodo pogoji, zlasti kar se klimatizacije prostorov tiče, boljši. Zadnja leta smo morali ob vročinskih valih konec junija, ker nismo mogli zagotoviti primernega hlajenja, nekaj predstav odpovedati,« je še dejala ravnateljica Drame, ob tem pa zagotovila, da bosta dvorani poleti primerno hlajeni in pozimi ogrevani, prav tako je dostop do njiju omogočen gibalno oviranim.

Mala in velika dvorana začasne Drame

Začasna dvorana Male Drame je s svojim vhodom in preddverjem z garderobo zasnovana kot preprost črn prostor z avditorijem v blagem naklonu. Prostorsko bolj večplastna je slika prostora, kjer se nahaja veliki oder, ki naseljuje nekdanjo industrijsko halo. V že prej prenovljenem prostoru s srebrno barvanimi opekami, kjer je bilo prizorišče L56, je zdaj na novo umeščen velik leseni montažni objekt s stopnicami, ki daje prostoru poseben značaj. Kot je pojasnil arhitekt Jure Grohar, ki se je z arhitektko Anjo Vidic podpisal tako pod prenovo prejšnjega prizorišča L56 kot snovanje začasne Drame, »smo s to intervencijo želeli pokazati, kar je tukaj novega, hkrati pa les, ki bo le impregniran in ne barvan, prostoru daje specifičen karakter, s čimer na neki način interpretiramo tudi barvo in toplino velike dvorane obstoječe Drame. Kar je trenutno še grobega v ambientu, bo izginilo, saj bomo velik del vhodne avle obdali s tekstilom.« Kot je še pojasnil arhitekt, bo v vhodnem prostoru nastal večfunkcionalni foaje, saj bo v njem delovala kavarna z odprto teraso, tu pa bosta še blagajna in garderoba.

- 13.08.2024. - Ogled gradnje novih začasnih prostorov za SNG Drama med prenovo le te.//FOTO: Bojan Velikonja

V zadnjih mesecih poteka preobrazba prizorišča na Litostrojski cesti v začasno gledališko hišo. Foto: Bojan Velikonja

Za dvojno akustično steno montažnega objekta, ki je zvočno popolnoma ločen od predprostora, se razprostira dvorana velikega odra, v kateri so tako tribune kot oder iz lesa. »Pomembno se nam je zdelo, da uporabimo trajnostne materiale. Za montažni objekt velike dvorane z odrom je bilo prvotno načrtovano, da ga pobarvamo v črno, a se je pokazalo, da ni potrebe, da je vse črni prostor, saj tudi v obstoječi Drami ni, in tako smo izpostavili materialnost nove prostorske intervencije, s tem pa tudi pokazali, da gre za začasno gledališče,« je o projektu povedala arhitekta Anja Vidic. Pri čemer bodo leseno konstrukcijo tribun velikega odra v prihajajočih tednih oblekli še v tekstilno talno oblogo, ki bo v enakih barvah, kot so stoli v obstoječi drami. Stole iz obeh dvoran stare Drame bodo preselili na sedanjo lokacijo in tako po arhitekturnem načelu recikliranja nekaj značaja matičnega gledališča neposredno prenesli v začasne prostore. Pri notranji opremi, ki bo kompleks naselila po zaključku gradbenih del, pa bo s posameznimi elementi v začasnem prostoru še nekaj drugih vidnih vezi z gledališkim domicilom.

Prvi premieri v začetku oktobra

Vaje bodo v Drami na Litostrojski cesti začeli 26. avgusta, prvo premiero v Mali Drami napovedujejo za 4. oktober in na velikem odru za 12. oktober. Od 1. septembra bo blagajna Drame delovala na dveh lokacijah, in sicer v L56 ter na blagajni SNG Opera in balet Ljubljana. Za večjo dostopnost z javnim prometom bo po novem podaljšana avtobusna proga 3, avtobus bo, tako kot na progi 18, ustavljal na postajališču Industrijska cona Šiška, kar je v neposredni bližini L56, poleg tega bosta vozna reda obeh prog spremenjena in prilagojena potrebam Draminih gledalcev, so zapisali v zloženki gledališča. Parkirati bo mogoče ob stavbi L56 in na označenih mestih ob okoliških stavbah. 

Priporočamo