Poročali smo, da so se od treh podjetij, ki jim je ministrstvo za pravosodje poslalo povabilo k oddaji ponudb za zunanjo revizijo nakupa sodne stavbe na Litijski v Ljubljani, odzvali le iz podjetja Ernst & Young. Ministrstvo je nato včeraj sporočilo, da bo z edinim ponudnikom podpisalo pogodbo, rok za izvedbo forenzične preiskave pa je 40 dni od datuma uvedbe v delo. Ta je predvidena v petih dneh po podpisu pogodbe. Ugotovitve zunanjih revizorjev bodo torej predvidoma znane jeseni. V ceno sta vključeni izvedba forenzične preiskave in priprava forenzičnega poročila.

Povabilo k oddaji so sicer na ministrstvu konec julija poslali podjetjem Ernst & Young, Forvis Mazars Consulting in PricewaterhouseCoopers, pri čemer se, kot rečeno, preostali dve podjetji do izteka roka za oddajo ponudbe nista odločili. Ministrstvo se je za zunanjo revizijo odločilo, ker želi ob vseh dvomih, ki so se pojavili zaradi sporne notranje revizije, pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani.

Vrednost zunanje revizije nakupa sodne stavbe na Litijski znaša 38.552 evrov z DDV. Ugotovitve bodo predvidoma znane jeseni.

Revizije in preiskave spornega nakupa se kopičijo

Dokument z revizijo postopka nakupa prostorov, ki ga je 14. junija končala revizorka Suzana Hötzl, je v javnosti dvignil precej prahu. Revizija je obremenila prejšnjo ministrico Dominiko Švarc Pipan ter premierja in finančnega ministra, a je nastala v spornih okoliščinah; med drugim na ministrstvu niso našli pravne podlage za revizijo, revidiranci v njej prav tako niso imeli možnosti odziva.

Notranji revizijski postopek pregleduje tudi urad za nadzor proračuna, ki preverja skladnost notranje revizije z usmeritvami za državno notranje revidiranje. V okviru revizije realizacije lanskega proračuna pa je pravilnost nakupa stavbe na Litijski pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče. Izdajo zaključnega poročila je po napovedih pričakovati konec avgusta oziroma v začetku septembra. Ob naštetih postopkih sporni nakup preiskuje tudi nacionalni preiskovalni urad. 

Priporočamo