Nadpovprečno obremenjeni zaposleni, tisti, ki pomagajo pri odpravljanju zaostankov ali nadomeščajo začasno odsotne javne uslužbence na 58 upravnih enotah po državi, bodo dodatno nagrajeni. Tako je bilo med drugim določeno v stavkovnem sporazumu, ki sta ga sklenila vlada in Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) in s katerim je bila v začetku julija prekinjena več mesecev trajajoča stavka zaposlenih na upravnih enotah.

Čeprav zakon o sistemu plač v javnem sektorju že omogoča tovrstno nagrajevanje – javni uslužbenec lahko dobi izplačano delovno uspešnost za povečan obseg dela v višini največ 20 odstotkov osnovne bruto plače –, so v sporazumu določili, da bo posebna delovna skupina izdelala kriterije in merila za izplačilo te nagrade. Z delom je morala pohiteti, saj bodo uslužbenci po sporazumu finančne nagrade deležni že z julijsko plačo, torej avgusta. O upravičenosti do nagrade bodo še naprej presojali načelnice in načelniki upravnih enot.

V prevladi delodajalska stran

Ti so z ministrstva za javno upravo prejeli kriterije in merila za določitev nagrade, čeprav se sindikalisti, kot je povedal predsednik SDOS Frančišek Verk, z njimi niso strinjali. »Že v začetku pogovorov o kriterijih je bilo jasno, da so v posebni delovni komisiji v prevladi delodajalci – trije predstavniki ministrstva za javno upravo in trije načelniki. Trije so bili tudi predstavniki sindikatov upravnih enot. Ko bodo zaposleni na upravnih enotah avgusta prejeli julijsko plačo, bo bolj jasno, kdo in koliko bo dobil. Takrat bomo lahko podali konkretnejšo oceno, a se bojim, da zaposleni ne bodo zadovoljni,« je dejal Verk.

Po neuradnih informacijah temeljno nezadovoljstvo sindikalne strani izvira iz prepričanja, da bi morali biti nagrade glede na nakopičene zaostanke na večjih upravnih enotah, pomanjkanje kadra v večini upravnih enot in posledične preobremenjenosti zaposlenih deležni vsi zaposleni po vseh upravnih enotah.

Iz dokumenta ministrstva, ki so ga prejeli načelniki in načelnice in ki smo ga pridobili, izhaja, da bodo do delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela upravičeni zaposleni na delovnih mestih referent, višji referent, svetovalec, višji svetovalec ter tudi zaposleni na primerljivih strokovno-tehničnih delovnih mestih.

Ob jasni določitvi obremenitve zaposlenih – slednjo bodo spremljali redno – bo moral zaposleni, če bo želel prejeti vsaj minimalni znesek nagrade – to je pet odstotkov osnovne plače –, presegati običajno obremenitev zaposlenega za vsaj deset odstotkov in vse do petnajst odstotkov. Načelniki so prejeli tudi časovni predlog trajanja vsakega posameznega postopka.

Upravne enote, plače in nagrajevanja

2405 javnih uslužbencev je zaposlenih na upravnih enotah.

258 jih prejema doplačilo do minimalne plače.

2182 evrov je bila povprečna bruto plača na upravnih enotah decembra 2023.

1,06 milijona evrov za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela je bilo v letu 2023 izplačanih 1102 zaposlenima na upravnih enotah.

(Podatka o povprečnem znesku izplačane delovne uspešnosti za povečan obseg dela na ministrstvu za javno upravo nimajo.

Vir: MJU

Ob za četrtino povečani obremenitvi 20-odstotna nagrada

Desetodstotnega dodatka naj bi bil deležen zaposleni, če bo za več kot 15 in do 20 odstotkov presegal običajno obremenitev zaposlenega. Če bo presegal običajno obremenitev za več kot 20 odstotkov, lahko dobi 15-odstotno izplačilo delovne uspešnosti. Da bi dobil največjo možno, 20-odstotno nagrado, bo moral za četrtino presegati običajno obremenitev zaposlenega.

Ocena opravljenega in odločitev o izplačilu delovne uspešnosti bo v pristojnosti načelnic in načelnikov. Pri tem je v dopisu ministrstva, pod katerega se je podpisal minister za javno upravo Franc Props, jasno zapisano, da se lahko omenjeni dodatek za povečan obseg dela zaposlenim na upravnih enotah določa in izplačuje »le na podlagi dogovora. Drugačna merila in kriteriji niso dopustni.« Metodologijo bodo uporabljali začasno, tri mesece, nato naj bi opravili analizo učinkov in ustrezno vrednotenje opravljenega dela ter po potrebi merila in kriterije prilagodili.

Enaki kriteriji bodo veljali tudi za zaposlene na strokovno-tehničnih delovnih mestih, pri čemer je v dopisu opozorjeno, da za slednje ni mogoče izračunati obremenitve, saj časovni normativ za naloge, ki jih izvajajo, ne obstaja, zato »je treba pri določanju upravičenosti do izplačila povečanega obsega dela upoštevati tiste naloge, ki jih ti opravljajo občasno poleg rednih nalog«. Pri tem so kot primer navedli področje financ in pa kadrovsko področje. 

Odpravljena krajevna pristojnost

Tujci lahko od minulega tedna vloge za pridobitev bivalnih in delovnih dovoljenj vložijo na kateri koli od upravnih enot, saj je bila s sprejetjem zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah odpravljena krajevna pristojnost.

Z odpravo krajevne pristojnosti pri pridobitvi bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce bodo upravne enote bolj enakomerno obremenjene po vsej državi, kar bo tudi skrajšalo čas reševanja zadev, so prepričani na ministrstvu za javno upravo. Prav na področju obravnave tujcev so nastali največji zaostanki po največjih upravnih enotah. Zakon tudi omogoča hitrejše zaposlovanje tujih delavcev, ki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizuma. Po pridobitvi začasnega dovoljenja o pridobitvi potrdila o vloženi vlogi na upravno enoto ter informativnega lista zavoda za zaposlovanje bo tujec lahko začel delati, medtem ko bo postopek na upravni enoti tekel naprej do končne odločitve.

Priporočamo