Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za nadomestila, ki jih oboleli za covidom-19 prejemajo zaradi izolacije, letos v prvih petih mesecih odštel kar 113 milijonov evrov. To je več kot v celotnem lanskem letu, ko je bilo teh izdatkov za 84 milijonov evrov. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo letošnja nadomestila za izolacije presegla celoletni proračun Splošne bolnišnice Celje, torej tretje največje bolnišnice v državi, so ponazorili na ZZZS.

NIJZ: Ukrep, ki je potreben

V nasprotju z drugimi bolniškimi odsotnostmi, kjer nadomestila sprva pokrijejo delodajalci, je izolacija od prvega dne dalje breme zdravstvene blagajne. Ob strmem naraščanju stroškov zaradi izolacij, ki so v času močno nalezljive virusne različice omikron pogoste, je v blagajni manj denarja za zdravljenje bolnikov. Na ZZZS menijo, da bi moral izdatke, ki jih prinašajo nadomestila za izolacije, kriti državni proračun. Posvetovalno skupino za covid pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so zaprosili, naj preuči, ali je pri tej okužbi avtomatična izolacija še utemeljena. To vprašanje se jim na primer zastavlja, kadar bolnik kljub pozitivnemu testu nima simptomov. Povprašali so tudi, ali covid-19 postopoma prehaja med bolezni, primerljive z drugimi obolenji dihal oziroma okužbami. »Odgovora še nismo prejeli,« so pojasnili na ZZZS, ki ga vodi Tatjana Mlakar.

Vse kaže, da Slovenija za zdaj sicer ne bo sledila Avstriji, kjer so se nedavno odločili za ukinitev obvezne izolacije. »Z epidemiološkega stališča menimo, da je v dani situaciji izolacija bolnikov, ki so kužni, potreben ukrep,« so nam sporočili z NIJZ. Osebe, ki prebolevajo covid-19, naj ostanejo v izolaciji, saj tako ne bodo širile okužbe, so poudarili. Odrejanje posameznikove izolacije je naloga lečečega zdravnika, so še dodali. Spomnimo, da se lahko v Sloveniji izolacija ob negativnem testu zaključi po sedmih dneh, sicer pa traja deset dni.

Bojana Beović: V močnejših sistemih je lažje

Tudi cepiva, ki bodo bolj učinkovito ščitila pred različico omikron, v primeru izolacije ne bodo nujno prinesla preobrata. Po oceni vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojane Beović bi lahko ukrep izolacije sprostili, če bi bil s tremi odmerki precepljen večji del prebivalcev, starejših od 60 let. S tem bi bilo namreč več ljudi zaščitenih pred težjim potekom. Pomembna je tudi zmogljivost zdravstva, dodaja Beovićeva. »V močnejših zdravstveni sistemih, takih z več kadra, je lažje,« je pojasnila. Glede na dosedanje izkušnje pa prenosov okužb – razen če se virusne različice ne bi več spreminjale – po njenih besedah verjetno tudi z novimi cepivi ne bo mogoče prekiniti.

V Avstriji se lahko prebivalci po novem od doma odpravijo kljub pozitivnemu testu na novi koronavirus, so poročali tamkajšnji mediji. To velja, če se ne počutijo bolni, kadar ne morejo vzdrževati ustrezne razdalje do drugih ljudi, pa morajo okuženi uporabljati masko FFP2. Avstrijske oblasti pri tem dopuščajo možnost, da bi zahteve glede izolacije ob morebitnem poslabšanju epidemioloških razmer spet zaostrili. Podobno pot kot v Avstriji pa so že pred meseci ubrali v Veliki Britaniji, kjer so izolacijo nadomestili s priporočilom obolelim, naj se skušajo zadrževati doma.

Priporočamo