Na Bledu je junija nekaj manj kot 60.000 gostov ustvarilo okoli 140.000 nočitev, julija pa je 80.000 gostov opravilo približno 210.000 nočitev. V primerjavi z lanskim letom je število nočitev letos boljše za približno pet odstotkov, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na Turizmu Bled Nika Pirnar.

Kot je povedala, rezervacije kažejo izjemno dobro zasedenost kapacitet tudi v avgustu. Še bolj pa so veseli podatka, da se bo sezona podaljšala tudi v jesen, saj kaže na dobro zasedenost še v septembru in oktobru ter celo novembru, tudi na račun različnih dogodkov in kongresov.

Čeprav se število nočitev povečuje, na Bledu še ne dosegajo številk iz rekordnega leta 2019, ko so v celotnem letu presegli 1,1 milijona nočitev. Drugače je z zaslužki, ki so že višji, saj so se cene tudi zaradi inflacije dvignile. Spodbudno je podaljšanje dobe bivanja, kar pomeni, da prihaja več gostov, ki si vzamejo čas za doživetja v naravi in odkrivanje celotne regije.

Med gosti prevladujejo Nemci, Avstrijci, Nizozemci, Čehi, Američani in Angleži, veliko je tudi Ircev, ki veljajo za bolj glasne goste. »Ti morda ne pridejo toliko na uživanje v naravi, ampak na oddih in zabavo. Žal Bled za to ni najbolj primeren, saj niti nima takšne ponudbe nočnega življenja,« je izpostavila Pirnar.

Pereča je na Bledu še naprej prometna gneča, zato si želijo čimprejšnje izgradnje južne razbremenilne ceste. Hkrati skušajo tako stacionarne goste kot dnevne obiskovalce, ki jih je na Bledu dnevno okoli 10.000, nagovarjati, da bi v čim večji meri uporabljali javni prevoz.

Trajnostno mobilnost že vrsto let spodbujajo tudi v Bohinju, kjer letos posebne rasti turizma ne opažajo. Številke za junij in julij so podobne kot v enakem obdobju lani, je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. »To kaže, kot smo nekako napovedali, da se turizem malo umirja, kar je tudi posledica političnih in gospodarskih razmer, ki se malce poznajo pri sami potrošnji. Vendar mislim, da to ni noben alarm. Bohinj je poln in smo zadovoljni,« je dejal Langus.

Izpostavil je, da njihova glavna skrb ostaja doživetje gosta, zato se osredotočajo na različne upravljavske funkcije, od prometa do osveščanja gostov iz vsega sveta o varnem obisku slovenskih gora.

Tudi v Turističnem društvu Bohinj so z obiskom gostov v juliju in v začetku avgusta zadovoljni. V Kampu Danica so julija ustvarili pet odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani, še boljše pa bo avgusta, saj so lanske poplave zaradi medijskega učinka odnesle veliko število gostov tudi iz kampov, ki v ujmi niso bili posebej prizadeti.

»Letos se vsaj do sredine avgusta napoveduje lepo vreme, tako kaže, da bo avgust bistveno boljši od lanskega. Smo pa letos zabeležili izpad v juniju, ki je bil vremensko precej slabši v primerjavi s prejšnjimi leti, tako je število nočitev junija v primerjavi z lanskim junijem upadlo za 10 odstotkov,« je pojasnil predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger. Glede strukture gostov, opažajo letos nekaj manj Čehov kot v minulih letih, a več Američanov, Poljakov, Madžarov in celo Špancev.

Tudi Kranjska Gora je kot outdoor destinacija turistično močno odvisna od vremena. Po slabšem začetku poletne sezone so v juliju dosegli podobno število prihodov in nočitev gostov kot v letu pred tem. 60.000 gostov je ustvarilo okoli 165.000 nočitev. Stagnacijo števila gostov v Turizmu Kranjska Gora delno pripisujejo evropskemu prvenstvu v nogometu in olimpijskim igram.

Prevladujejo tuji gostje, trenutno zlasti iz Češke. Opažajo porast gostov iz Poljske, Madžarske in Slovaške. Veliko je nemških gostov, vračajo pa se tudi italijanski gostje, je nanizala Katja Hartman iz Turizma Kranjska Gora.

Kot je izpostavila, tudi za avgust kaže dobro, še bolje kot za julij. Prav tako se že nabirajo tudi rezervacije za jesen, ko pa bo za dober turistični obisk bistveno lepo vreme. »To je ključni dejavnik, ki botruje rezervacijam tudi v poletni sezoni,« je pojasnila Hartman.

Priporočamo