Pogovarjali smo se s Sašem Mavrijem, voznikom, ki mu je na poti v Idrijo pri Jeličnem vrhu v torek zgodaj zjutraj prekrižal pot medved. Trk je bil sicer silovit, a jo je žival po ugotovitvah lovcev odnesla z lažjimi poškodbami, Mavri pa ima na avtomobilu za dobrih tri tisoč evrov popravil.

»Kot vsak delovnik sem se nekaj pred šesto peljal v službo, ko se je zgodilo. Medved je na cesto pritekel po zelo strmem klancu in skočil direktno pred avtomobil,« dogodek opisuje Mavri. Kako bliskovito se je vse skupaj zgodilo, je razvidno tudi s posnetka kamere v njegovem avtomobilu.

»Izogniti se mu nisem mogel. Vozilo sem po trku ustavil in izstopil. Tedaj je medved še ležal na cesti, nato pa vstal in zbežal v gozd. Vse skupaj je trajalo kakšnih deset sekund.«

Mavri je poklical policiste, ki so popisali dogodek, mu zaradi poškodovanega avtomobila, tudi razbitega desnega žarometa, prepovedali vožnjo in pobrali registrske tablice, nato pa poklicali lovce.

Ti sklepajo, da medved v trčenju ni bil huje poškodovan: s psom krvosledcem so mu sledili tri kilometre, vendar ga niso našli. Na kraju nesreče so našli le dlako in nič krvi, naprej v gozdu pa njegov iztrebek, je za Primorske novice povedal Peter Razpet iz Zavoda za gozdove.

Voznika, navajenega mestnih voženj ali avtocestnih potovanj, bi najbrž takšna nesreča vsaj malo spravila iz tira. »Mene ni, nisem se ustrašil. Nasprotno, le zavzdihnil sem, joj, pa ne že spet,« nam je povedal. Podobna bližnja srečanja z divjadjo se mu namreč pripetijo na približno dve leti in se je na njih že navadil, pravi.

Da bi zmanjšali število podobnih nesreč, so po Sloveniji na obcestne količke pred leti začeli nameščati posebne modre odsevnike. Ti odbijajo svetlobo luči tako, da ustvarijo navidezno oviro, ki divjad odvrne od prečkanja ceste, ko se po njej približuje vozilo.

Na poti med Godovičem in Idrijo jih še ni; z vprašanjem, ali in kdaj bodo z njimi opremili tudi cesto, na kateri Sašo Mavri redno srečuje divjad, smo se obrnili na Zvezo lovskih družin Idrija in idrijsko občino. Pojasnila bomo objavili, ko jih dobimo.

Priporočamo