Anketni rezultati kažejo, da Golobovo brco ministru odobrava 60-odstoten delež volilcev njegove stranke. Pravzaprav odslovitev Bešič Loredana v enakem deležu podpirajo volilci vseh parlamentarnih strank, le volilci SD so ji za spoznanje manj naklonjeni (56 odstotkov). Odstop Bešič Loredana odobrava tudi 57 odstotni delež ljudi, ki navajajo, da je vlada uspešna in – glej, si ga no – 64 odstoten delež ljudi, ki so prepričani, da je vlada neuspešna. K obojim je treba dodati še četrtinski delež anketirancev, ki so bili pri ocenjevanju uspešnosti dela vlade neopredeljeni.

Bolj kolebavi so bili rezultati odgovorov na vprašanje, ali je premier ministra odstavil ob pravem času. Samo 18 odstotkov anketirancev je na to vprašanje odgovorilo pritrdilno, zaokroženo 38 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi moral minister odleteti že prej. Pomenljivi so odgovori pristašev obeh vodilnih strank: volilci GS so z 19 odstotki pritrdili, da je bil Bešič Loredan odstavljen pravočasno, s 26 odstotki stališču, da bi ga moral Golob odstaviti že prej (seštevek obeh podatkov je torej daleč pod 50 odstotki!), kar 40 odstotkov pa jih je ocenilo, da je bil minister odstavljen prezgodaj. Volilci SDS so z enakim deležem kot splošna populacija (18 odstotkov) pritrdili stališču o pravočasni odstavitvi ministra, polovica te strukture anketirancev meni, da je Bešič Loredan odletel prepozno in le ena petina volilcev SDS ocenjuje, da se je to zgodilo prezgodaj.

Najbolj razvpiti minister

Minister za zdravje Bešič Loredan je sicer v naših prejšnjih anketah zasedal vrh lestvic najboljših in najslabših ministrov, to pa zato, ker je bil, tudi zaradi stalne medijske pozornosti, najbolj razvpit minister, vsi ostali člani vlade so bili manj prepoznavni od njega. Tokrat smo v anketni vprašalnik vključili tudi vprašanje o oceni uspešnosti njegovega dela na lestvici od 1 do 5. Na tej podlagi smo izračunali, da povprečna ocena uspešnosti njegovega dela znaša 2,74, pri tem pa se je največji delež, dobra tretjina anketirancev strnila pri oceni dobro (3).

Junija letos smo merili tudi uspešnost dela predsednika vlade Roberta Goloba. Spomnimo, da smo poročali, da povprečna ocena uspešnosti premierovega dela znaša 2,98. Premier je torej vendarle letel višje od ministra.

Priporočamo