V večini strank še vedno potekajo postopki evidentiranja kandidatov in kandidatk za lokalne volitve, ki bodo 20. novembra. Veliko obstoječih županov in županj bo ponovno kandidiralo, ne nazadnje je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 funkcijo obdržalo kar 144 od 212 županj in županov. Med njimi je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki Ljubljano vodi že od leta 2006. Resnega protikandidata za zdaj še nima, na zadnjih županskih volitvah mu je županski stol skušal prevzeti Anže Logar, ki pa se tokrat podaja v tekmo za predsednika države.

Po meritvah javnega mnenja v tej tekmi ta čas najvišje kotira Nataša Pirc Musar, sledi ji Logar, potem pa še Marta Kos in ostali. Presenetljivo dolgo s predstavitvijo kandidata čakajo v SD, tudi v NSi se niso poenotili glede imena. Predsedniške volitve bodo 23. oktobra. Če v prvem krogu predsedniških volitev nihče izmed kandidatov ne bo dobil večine veljavnih glasov, bo sledil drugi krog, ki bo najverjetneje 13. novembra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dobila največ glasov. Za zdaj najbolje kaže Pirc-Musarjevi in Logarju.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v preteklosti odločitev o kandidaturi vedno zadrževal skoraj do konca, letos pa je pohitel in svoj naskok na peti mandat napovedal že ob občinskem prazniku 9. maja. Kdo mu bo poskušal vzeti župansko verigo, še ni jasno. V Gibanju Svoboda so že pred časom napovedali, da bodo Ljubljančanom ponudili svojega kandidata, a konkretnega imena še niso razkrili. »Vsak, ki se bo prijavil, me absolutno lahko ogrozi. Ne poznam pa še nobenega imena,« Janković odgovarja na vprašanje, ali pozna ime kakšnega tekmeca, za katerega misli, da mu lahko zamaje stolček. Dodal je, da bo kandidiral s svojo ekipo, meščanke in meščani pa bodo odločili, komu zaupajo. Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Sojar je dejala, da se pogovarjajo z nekaj kandidati za župana, ime bodo razkrili konec poletja. Ali bodo šli na županske volitve z lastnim kandidatom, se še niso odločili v SD. Vodja ljubljanske Levice Urška Honzak pa je zagotovila, da v sklopu priprav na lokalne volitve vodijo notranje postopke in pogovore, a podrobnosti za zdaj ne morejo deliti. Svojega kandidata zagotovo ne bo imela Lista kolesarjev in pešcev, je dejal njihov edini svetnik v mestnem svetu Janez Stariha in dodal, da bodo podprli katero od kandidatk ali kandidatov. V SDS ne odgovarjajo na novinarska vprašanja.

Na Igu zagotovo drug župan

Ljubljana bo morda obdržala sedanjega župana, zagotovo pa se to ne bo zgodilo v občini Ig, ki jo od leta 2002 vodi Janez Cimperman. Ta se je odločil, da ne bo več kandidiral. Namesto njega bo stranka SLS za županskega kandidata ponudila trenutnega podžupana Iga Antona Modica. Konkurenco mu bo delal kandidat SDS Mirko Merzel, ki se je v župansko bitko neuspešno podal že leta 2018. Ali se na letošnje volitve ponovno podaja tudi Zlatko Usenik z Liste Zlatka Usenika za napredek občine Ig, še ni jasno. Usenik je povedal, da še vedno potekajo dogovori znotraj liste.

V Kamniku še brez županskega kandidata

V občini Kamnik vsaj za zdaj še nobeden od kandidatov ni javno napovedal kandidature. Trenutno še aktualni župan Matej Slapar iz Nove Slovenije bo po vsej verjetnosti kandidiral. O kandidaturi razmišlja tudi aktualni podžupan Igor Žavbi, leta 2018 izvoljen na Listi Marjana Šarca. »Vsekakor si na županskem mestu v občini Kamnik želim spremembe. Ali se bom za to mesto potegoval tudi sam, pa v tem trenutku še ne vem,« nam je pisno odgovoril in dodal, da z Gibanjem Svoboda o njegovi kandidaturi še niso govorili. »Odločitev o kandidaturi bom tako kot pred štirimi leti javnosti sporočil najkasneje v začetku septembra.«

Domžalski župan še skrivnosten

Kaže, da bo veliko bolj pestro v Domžalah. Ali bo aktualni župan Toni Dragar kandidiral še za peti mandat, nam ni potrdil. »O imenu in vrstnem redu odloča predsedstvo Liste Tonija Dragarja. Seja bo nekje v septembru,« je bil skrivnosten Dragar. Če se bo torej potegoval še za peti mandat, mu bosta konkurenco gotovo delala Matej Oražem in Renata Kosec. Prvi je svojo kandidaturo napovedal že junija. Na prihajajočih lokalnih volitvah bo nastopil s svojo listo Matej Oražem (MO) in sloganom »Več, za Domžale!«. Prav tako bo s svojo listo na lokalnih volitvah kandidirala aprila letos odstavljena podžupanja Renata Kosec. Koščeva, ki je kot občinska svetnica delo nadaljevala v domžalskem občinskem svetu, se tokrat v volilno tekmo podaja z Listo Renate Kosec. Drugih uradnih kandidatov za zdaj ni.

Smole v Medvodah po tretji mandat

V Medvodah je kandidaturo ob julijskem občinskem prazniku naznanil trenutni župan Nejc Smole. Potegoval se bo za svoj tretji mandat. Na volitvah leta 2018 je imel Smole tri protikandidate, pred tokratnimi volitvami pa za zdaj še nihče drug ni napovedal boja za županski stol. Kljub temu Smole pričakuje konkurenco na volilnem lističu. Zeleni Slovenije so se pogovarjali, da bi volilcem ponudili svojega kandidata, vendar bodo dokončno odločitev sprejeli jeseni, je dejal predstavnik stranke v občinskem svetu Medvode Dragan Djukić. Ali oziroma koga nameravajo kandidirati, smo preverjali tudi pri drugih predstavnikih strank, list oziroma pri samostojnih svetnikih v medvoškem občinskem svetu, vendar nismo dobili informacij o konkretnih imenih.

V Mengšu manjša zmeda

Prvi mož Trzina Peter Ložar ima še vedno široko podporo svojo volilcev, zato se bo ponovno podal na županske volitve. Kot je dejal, si želi zaključiti še nekaj projektov, ki se vlečejo zaradi dolgotrajnih postopkov, kot so večnamenska dvorana ob osnovni šoli, vzhodna trzinska obvoznica ter razširitev Športno-rekreativnega parka Mlake.

Še vse do sredine septembra pa se bodo mešale politične karte tudi v Mengšu. Aktualni župan Franc Jerič, ki je bil že odločen, da se ne bo podal na lokalne volitve, zdaj, kot je dejal, tudi zaradi pritiska občanov razmišlja, da bi ponovno, tokrat že petič, vložil kandidaturo za župana. O tem razmišlja tudi podžupan Bogo Ropotar z Liste za občino Mengeš, katere član je tudi aktualni župan. Ponovno se omenja Tomaža Štebeta iz stranke Zeleni za Mengeš.

V Tržiču Bodlaj še razmišlja

Župan občine Radovljica Ciril Globočnik je te dni na dopustu, je pa že junija potrdil, da se bo potegoval še za en mandat. Izzive vidi predvsem pri uresničevanju nove razvojne strategije občine do leta 2030. Tudi župan občine Škofja Loka Tine Radinja nam je med svojim dopustovanjem potrdil, da bo jeseni ponovno kandidiral za župana. Podžupan Tržiča Dušan Bodlaj pa se še ni odločil, ali bo kandidiral; župansko funkcijo je prevzel spomladi, ko je bil župan Tržiča Borut Sajovic izvoljen v parlament. 

Priporočamo