Stavkovni odbor novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je pred tednom dni sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti in za 4. april napovedal stavkovni dan s prekinitvijo dela. Generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough je ob prejemu zahteve, kot je poudaril, enega od treh reprezentativnih sindikatov ocenil, da bi lahko prišlo zaradi stavke do motenj pri predvajanju programa TV Slovenija. Ker se želijo temu izogniti, je vodstvo RTVS pozvalo novinarski sindikat k »intenzivnim pogajanjem«.

Rajko Gerič pogajalec
v imenu vodstva

Pooblastilo za vodenje pogajanj je generalni direktor predal odgovornemu uredniku informativnega programa drugega programa TV Slovenija Rajku Geriču, ki je bil na ta položaj imenovan pred kratkim. Grah Whatmough upa, da bodo pogajanja uspešnejša kot doslej zaradi svežega vetra, ki naj bi ga prinesel Gerič. Ta je sicer pred 11 leti zapustil ta javni medij, kjer je bil nazadnje odgovorni urednik informativnega programa, nato pa se je preselil na Siol.net in Planet TV. Leta 2021 je prevzel tudi vodenje družbe TSmedia v okviru Telekoma Slovenija. Ko je desna koalicija (SDS in NSi) lani izgubila volitve, se je kmalu poslovil tudi Gerič, ki pa se je kot edini prijavil za novoustanovljeno funkcijo na RTV Slovenija, za odgovornega urednika drugega programa – in bil izbran. Gerič je povedal, da na RTVS pozna ogromno ljudi, saj je bil kot novinar vzgojen na javni televiziji. Pripravljen je pomagati, saj da je opazil, da se je javni zavod znašel v krču, ki ni dober ne za zaposlene ne za RTVS. S pogajalsko skupino sindikatov bi se rad sestal že ta teden.

Komunikacija z Grahom Whatmoughom ni mogoča

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Helena Milinković je v odzivu na izjavo vodstva nacionalke poudarila, da stavkovni odbor ne namerava preklicati napovedane stavke, glavna zahteva pa ostaja. To je umik 38 izdanih opozoril pred odpovedjo, saj opozorila razumejo kot ustrahovanje zaposlenih in odvračanje stavkajočih od nadaljevanja stavke. Opozorila pred odpovedjo je izdal generalni direktor, ker je bilo 38 novinarjev solidarnih z voditeljema Sašo Krajncem in Jasmino Jamnik ter urednico Vesno Pfeiffer, to pa so izrazili v studiu v neposrednem prenosu, s čimer naj bi kršili pravilnik o hišnem redu.

Helena Milinković ni želela komentirati napovedi, da bo pogajanja s sindikatom novinarjev vodil Rajko Gerič, ker uradne informacije o tem še niso dobili. Posredno pa takšna poteza Graha Whatmougha, je dodala, kaže na način komunikacije v dosedanjem poteku pogajanj in na razloge, zakaj ta sploh ni mogoča. »Generalni direktor svoje odločitve in predloge, namesto da bi jih sporočil pogajalski skupini po ustaljenih tirih in v skladu s sporazumom o poteku pogajanj, sporoča na tiskovnih konferencah ali prek sporočil za javnost,« je utemeljila razlog za svoje stališče o nemožnosti komunikacije. Sindikat novinarjev bo podrobnosti o poteku stavke predstavil v četrtek.

Priporočamo